Heerlijke radijs – Vanaf het vroege voorjaar kan je al smullen van radijsjes. Radijs is een snelgroeiende groente die binnen enkele weken na zaaien al geoogst wordt. Door vroege zaailingen te bescherming tegen kou kan de eerste oogst soms al in maart plaatsvinden.

Heerlijke radijs

Radijs heeft iets mythisch. De smakelijke rode vrucht staat voor een hof-van-eden achtige wereld, waar gezondheid, harmonie en lekker weer de belangrijkste kernmerken van zijn. Bij heerlijke radijs denk je aan paradijs; een geschenk van de natuur. Maar hoeveel radijsjes zijn goed voor je?

Met smaak en mate

Radijsjes zijn een verrijking in salades, bijgerechten, sappen of gewoon als een gezond tussendoortje. Het is moeilijk te zeggen hoeveel radijsjes je per dag mag eten. Verstandig is om de algemene stelregel voor gezond eten te hanteren. Houd vast aan een evenwichtige inname. Wil je radijs therapeutisch consumeren, raadpleeg dan een voedingsdeskundige, diëtist of gezondheidsprofessional voor advies op basis van je persoonlijke behoeften. Of vertrouw op jezelf. Houd balans, eet niet meer dan wat comfortabel voelt en zolang het lekker smaakt.

gesneden radijs

Foto: Cottonbro Studio, op Pexels.

Gezond

Radijsjes zijn gezond om verschillende redenen.

Voedingsstoffen

Radijsjes zijn een goede bron van voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine K, foliumzuur en kalium. Vitamine C is een antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt en helpt bij de productie van collageen. Vitamine K is essentieel voor de gezondheid van botten en bloedstolling. Foliumzuur is belangrijk voor celgroei en -herstel, en kalium speelt een rol bij het handhaven van een gezonde bloeddruk.

Laag in calorieën

Radijsjes zijn caloriearm. Dit maakt ze een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een gezonde en voedzame snack of aanvulling op maaltijden, vooral als ze proberen af te vallen of hun calorie-inname onder controle willen houden. Een ideale plant voor de volkstuin en balkonbak.

Vezelrijk

Radijsjes bevatten vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering en het bevorderen van een gezonde stoelgang. Vezel helpt bij het voorkomen van constipatie, bevordert een verzadigd gevoel na het eten en kan helpen bij het beheersen van het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel.

Ontstekingsremmend

Radijsjes bevatten verbindingen met ontstekingsremmende eigenschappen, zoals anthocyaninen, isothiocyanaten en flavonoïden.

Hydratatie

Radijsjes bestaan voor het grootste deel uit water, wat helpt bij het hydrateren van het lichaam. Voldoende hydratatie is essentieel voor een goede werking van organen, het handhaven van de vochtbalans en het bevorderen van een gezonde huid.

TIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Groenteplanten zijn Tuinplanten van mei.

Bij heerlijke radijs denk je aan paradijs

Foto: Rachel Claire, op Pexels.

Oeroud en van ver

De oorsprong van de radijs (Raphanus sativus) is niet exact bekend, maar het wordt vermoedelijk al duizenden jaren geteeld. De wilde voorouder van de radijs komt waarschijnlijk uit Zuidoost-Azië en is van daar verspreid naar andere delen van de wereld.

Grieken en Romeinen

Radijsjes werden al in het oude Egypte verbouwd en stonden hoog aangeschreven in de oude Griekse en Romeinse culturen. Ze werden in Europa populair in de middeleeuwen. Tegenwoordig worden radijsjes wereldwijd geteeld en zijn ze een veel voorkomende groente in verschillende keukens en culturen. Ze groeien goed in gematigde klimaten en kunnen zowel in de lente als in de herfst worden verbouwd. Radijzen zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren. Ze variëren van klein en rond tot langwerpig; van felrood tot wit, paars en zelfs zwart.

Fotocredits introfoto: Karolina Grabowska, op Pexels.