Nu bloembollen planten – In het najaar planten zorgt voor een eerste voorjaarsgroet. Bloembollen planten is gemakkelijk en de beloning groot. Voorjaarsbloeiende bollen zoals krokussen, narcissen, tulpen en blauwe druifjes geven je tuin een gouden randje. Wie nu in de tuin of in potten bollen plant, krijgt gegarandeerd een kleurrijk voorjaar. Weer of geen weer.
Nu bloembollen planten
Verborgen kwaliteiten
Voor kleur, plezier, verrassing en vrolijkheid; bollen hebben al die kwaliteiten in huis. Je zou het zo op het eerste gezicht misschien niet verwachten, maar een droge bloembol is een en al belofte. Bollen kunnen niet mislukken, want de bloem zit al in de bol. Het enige wat ze nodig hebben is een plekje in de aarde.
Verschillende bloeiperiodes, kleuren en hoogtes
Wie het een beetje goed uitkient, heeft wekenlang plezier van bloeiende bloembollen in z’n tuin. Een leukere lente kun je jezelf niet wensen. Het seizoen begint al vroeg in januari/februari met winterakonieten, sneeuwklokjes, krokussen en dwergirissen. Dan volgen in maart/april onder meer anemonen, narcissen, blauwe druifjes en hyacinten, gevolgd door tulpen van april t/m juni en sieruien in mei/juni.
De planttijd
Plant voorjaarsbloeiende bollen vanaf eind september t/m december op een zonnige plaats. De belangrijkste regel is dat ze vóór de eerste vorst in de grond zitten. Bollen hebben een koude periode nodig om in het voorjaar te kunnen bloeien.
Zo plant je
Volg de volgende vijf stappen voor het planten van bloembollen. Zorg eerst voor gemakkelijk bewerkbare aarde door het los te maken met een schep op de plaats waar de bloembollen geplant worden. Wanneer bollen geen plekje in een bestaande border krijgen kan wat organische meststof zoals compost door de aarde worden gemixt.
1- Graaf een gat met een spade of een bollenplanter, en plant hierin de bloembollen met de punt omhoog.
2- Houd voor het planten drie keer de hoogte van de bol aan. Een narcis van 5 centimeter moet dus 15 centimeter diep worden geplant.
3- Zorg ervoor dat tussen de bloembollen voldoende ruimte is om te kunnen groeien. Grote bollen hebben ongeveer 2-3 centimeter tussenruimte nodig. De wat kleinere bloembollen tussen de 1-2 centimeter.
4- Vul het gat met de uitgegraven aarde en druk het wat aan.
5- Geef wat water indien de grond droog is.
Kijk voor meer informatie op bloembol.org
Nog meer over tulpen en bloembollen
Lees ook deze berichten op GroenVandaag:
Tulpen, 10 weetjes over dit Hollands icoon
Nederlands consortium ontrafelt tulpen-genoom