LISSE – Burgemeesters uit diverse gemeenten in de bollenstreek hebben vrijdag 26 juni het bloembollencultuur museum De Zwarte Tulp in Lisse heropend.Zwarte tulp

In het museum krijgen bezoekers informatie over bloembollenteelt, bollenexport en het vermeerderen en veredelen van bollen. Daarnaast is er ruime aandacht voor de geschiedenis van onder andere de tulp, zoals de komst van naar Europa en Nederland, de tulpengekte in de 17de eeuw en het verhaal van de zwarte tulp.

Trouwen in het bollenmuseum

Vanwege een interne verbouwing is het museum 9 maanden dicht geweest. In die periode is het interieur aangepast, meer ruimte vrijgemaakt voor permanente tentoonstellingen en heeft het VVV zijn intrek genomen. Behalve de tentoonstellingszaal is er een werktheater voor ontvangsten, lezingen en workshops. Kinderen worden op interactieve wijze bekend gemaakt met de bloembollencultuur en in het museum mogen zelfs huwelijken worden voltrokken.

Het museum staat in het centrum van Lisse en is gehuisvest in een voormalige bollenschuur. In de museumtuin bloeit in het seizoen uiteraard een variatie aan bolgewassen.

Bollenschuur

Het museum bestaat sinds 1985 en is gehuisvest in een gebouw in het centrum van Lisse dat ooit als bollenschuur dienst deed. Onderdelen van het museum zijn de vroeg 20ste-eeuwse directiekamers van Kalkzandsteenfabriek Van Herwaarden BV, de Comparitie genaamd, en de museumtuin waar in het seizoen een variatie aan bolgewassen bloeit. Er is ook een museumwinkel aanwezig en daarbij is er de gelegenheid tot het drinken van koffie, thee of frisdrank.

naar de bollen Anton L. Koster

Kunst

De kunstcollectie omvat schilderijen met bollenvelden en stillevens met bolgewassen. Verder kunstvoorwerpen – aardewerk, zilver, glas, meubels – met afbeeldingen van voorjaarsbloeiende bolgewassen, langdurig bruikleen van Stichting De Witte Zwaan.

Zie ook het artikel over Anton L. Koster op GroenVandaag:
Anton L. Koster, schilder van bollenvelden

 

Meer informatie
Museum
Heereweg 219
2161 BG LisseMeer over het museum de Zwarte Tulp

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: