LISSE – Dit voorjaar staan de bloempatronen van William Morris (1834-1896) centraal in Museum De Zwarte Tulp. Morris’ ontwerpen kenmerken zich door een overvloed aan bloemen, repeterende patronen en intens kleurgebruik.

William Morris

De Morris & Co. behangsels en stoffen -ooit met de hand gedrukt maar nu machinaal- worden nog steeds, ruim honderd jaar later, geproduceerd en wereldwijd verkocht.

Botanische prenten als inspiratie
William Morris is een belangrijke ontwerper van het 19de-eeuwse Engeland. Hij was een van de grondleggers van de Arts and Crafts beweging. Deze beweging, waarbij ambacht voorop stond, veranderde het Engelse interieur.
Inspiratie voor zijn ontwerpen vond kunstenaar in zijn eigen tuin van Kelmscott Manor, in de natuur en in geïllustreerde boeken. In zijn uitgebreide bibliotheek bevonden zich ook verschillende 16de-eeuwse plantenboeken. In het Prentenkabinet van Museum De Zwarte Tulp worden tijdens de tentoonstelling historische prenten uit deze boeken getoond.

De tentoonstelling loopt vanaf 17 maart tot en met 6 augustus 2017. Er worden tevens workshops en lezingen georganiseerd voor jong en oud.