SCHEVENINGEN – Na de miljoenennota is ook de bloemkeuze bij de troonrede voor Prinsjesdag nu uitgelekt. De Scheveningse bloemist Ton Verzijl en bloembindster Aislinn de Ronde selecteerden bij chrysantenkweker Jan Ruyven uit Maasdijk persoonlijk de chrysanten voor de bloemdecoraties in de Ridderzaal.

Troonrede

De bloemen staan dinsdag onder meer pal naast de troon, bij de entree en langs de balustrade van de zaal. De keuze voor chrysant als hoofdbloem en de kleurencombinatie is gemaakt door de Staten-Generaal zelf. Dit jaar zijn de hoofdkleuren crème en wit met als accentkleur brons. In totaal worden zo’n 3.000 bloemen van verschillende chrysantensoorten verwerkt in de koninklijke decoraties. Na afloop worden de bloemen bij diverse verzorgings- en verpleeghuizen in de regio Den Haag aangeboden. Verzijl verzorgt voor het derde jaar op rij de bloemdecoraties in de Ridderzaal.

Fotocredit: VidiPhoto

De troonrede wordt in hoofdzaak geschreven door de ministers en wordt uitgesproken onder politieke verantwoordelijkheid van het kabinet. Dit is het geval sinds de grondwetsherziening van 1848, waarbij de ministers verantwoordelijk werden voor al het doen en laten van de Koning.