Prinsjesdag 2018 – De voorbereidingen voor Prinsjesdag zijn in volle gang. In een bollenperceel in Voorhout selecteert de Haagse arrangeur Ton Verzijl samen met bloemiste Rowan Slobbe uit Lisse verschillende soorten Calla’s. In totaal worden meer dan 5.000 bloemen van Nederlandse bodem verwerkt in de exclusieve bloemdecoraties in de Ridderzaal voor Prinsjesdag. De Calla is de hoofdbloem en zal gecombineerd worden met verschillende soorten herfstbloemen.

Prinsjesdag 2018

calla prinsjesdag

Calla in de Ridderzaal

De fleurige arrangementen komen te staan pal naast de troon, bij de entree en langs de balustrade. De bloemkeuze en kleurstelling zijn in samenspraak met de Eerste Kamer, als organisator van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal, gemaakt.
Dit jaar is gekozen voor warme herfsttinten. Na Prinsjesdag worden de ‘koninklijke’ bloemarrangementen bij diverse verzorgings- en verpleeghuizen in de regio Den Haag aangeboden. Ton Verzijl verzorgt voor het zesde jaar op rij de bloemdecoratie in de Ridderzaal.

calla prinsjesdag
Arrangeur Ton Verzijl verzorgt al jaren de aankleding van de Ridderzaal. In 2017 gebruikte hij gerbera’s, in 2016 seizoensbloemen en in 2015 chrysanten.

Meer over Prinsjesdag zie de site van de Rijksoverheid.

Calla

– Wat wij zien als de bloem van Calla is eigenlijk een fraai gekleurd schutblad. De echte, piepkleine bloemetjes zitten op de aar die in het schutblad verborgen zit. Kijk maar eens goed.
– De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Daar groeien ze op plekken waar ze zowel natte als droge periodes voor hun kiezen krijgen. Dat verklaart waarom het zo’n sterke plant is.
– Wil je graag een bloem plukken voor in een vaasje, snijd de steel dan niet af maar trek de bloemsteel voorzichtig uit de plant.

Foto-credits: VidiPhoto