Prinsjesdag 2022Natalia Hoogenraad, oprichter van bloemstyling-atelier Bloemenmeisjes.com: “De belangrijkste bloemen in de composities tijdens Prinsjesdag 2022 zijn: cymbidium orchideeën, rozen, dahlia’s en tulpen. Royale cymbidium orchideeën sieren de composities met gele en groene kleuren. Bijzonder grote orchideeën met opvallende kleuren van een topkwekerij Special Orchids; gespecialiseerd in het telen van grootbloemige snij-cymbidium.”

Prinsjesdag 2022

De bloemen

Roos Pearl Avalanche komt uit Pijnakker van één van de beste Avalanche-kwekers in Nederland, Meijer Roses.
Vier soorten Dahlia’s, met onder andere Café au Lait, afkomstig van FAM Flower Farm. Ze zijn een dag voor Prinsjesdag geplukt.
Papagaai tulpen ( Parrot Tulip). Nederland wordt geassocieerd met tulpen, met het toevoegen van tulpen creëren wij een bruggetje tussen de Nederlandse geschiedenis en de bloemencomposities.
De troon zelf is overwegend goud gekleurd, daarom hebben wij besloten om ook een gouden kleur toe te voegen in de compositie. Ranken van de doornloze braam (Rubus Thornless) hebben we voorzien van een gouden kleur en hier en daar toegevoegd.”

TIP: Lees ook dit artikel Op GroenVandaag: Calla siert de Ridderzaal op Prinsjesdag

troonrede

Frisse najaarskleuren

Natalia Hoogenraad: “Uitgangspunten van deze opdracht waren het gebruik van de frisse najaarskleuren, zoals geel, groen, oranje en seizoensbloemen. De uitdaging zat in het neerzetten van de compositie voor de bordeaux-rode achtergrond. Door de dominante achtergrondkleur kunnen sommige bloemen niet opvallen.
Ook was het belangrijk om rekening te houden hoe de compositie en de bloemen het op de foto’s en TV doen. Daarom hebben wij gedurende de opbouw meerdere foto’s en video’s gemaakt en bekeken. Het maken van de zes grote bloemwerken en het troonstuk zonder het gebruik van oases was eveneens een uitdaging.”

Bloemenmeisjes

Bloemenmeisjes.com is een team bloemstylisten en ruimtelijke vormgevers met veel ervaring op het gebied van grootschalige projecten met bloemen en planten. Natalia Hoogenraad: ‘Wij zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van grotere opdrachten met echte of zijde bloemen en planten. Zo hebben wij al veel mooie en unieke bloemdecoraties mogen maken voor verschillende bedrijven, winkels en particulieren, maar deze opdracht is toch wel heel bijzonder. Het is een grote eer om dit te mogen doen. Heel bijzonder om deze dag van zo dichtbij te kunnen mee maken. Ik ben trots dat we aan deze opdracht mochten werken, trots op het team en trots op de vele positieve reacties die we hebben ontvangen.”

prinsjesdag 2022

Den Haag, 16 september 2019. Koning Willem-Alexander leest de troonrede voor. Foto Ministerie van Financiën / Valerie Kuypers.

Geschiedenis prinsjesdag

De naam Prinsjesdag, zoals wij die nu kennen, dateert uit het einde van de 19e eeuw. In de tijd van de Republiek der Verenigde Nederlanden vierde prins-stadhouder Willem V op 8 maart zijn verjaardag. Die viering werd in de Patriottentijd een uiting van oranje- en prinsgezindheid en kreeg aldus de naam ‘Prinsjesdag’.

Troonrede

Op Prinsjesdag leest koning Willem-Alexander in zijn functie als staatshoofd, namens de regering de troonrede voor. In de troonrede schetst de regering hoe het gaat met Nederland en wat de belangrijkste plannen van de regering zijn voor het komende jaar.