HILLEGOM – Kiezen tussen bloeiende planten of bladplanten in de tuin is nog niet zo gemakkelijk. Meestal kiezen we voor bloemen. Maar de ondergeschikte positie van blad is eigenlijk niet terecht. Blad kan bijzonder fraai zijn en de decoratiewaarde van bloemen overtreffen. Terzijde, het zijn de bladeren die onze tuin of balkon van zuurstof voorzien.

Bladplanten

Athyrium nipponicum Metallicum    
Athyrium en Heuchera

Wereldtaak
Bladeren van planten hebben één wereldtaak, fotosynthese, een prachtig proces wat zich in het blad afspeelt. Licht wordt met behulp van bladgroen (chlorofyl) omgezet in glucose (voedsel) en zuurstof. De glucose zorgt ervoor dat de plant verder kan groeien en het zuurstof zorgt ervoor dat wij en de dieren op onze planeet kunnen ademen. Een flinke last op de schouders van plantenbladeren…

Miscanthus sinensis 'Zebrinus'    Persicaria filiformis 'Variegata'
Miscanthus en Persicaria

Ontdek bijzonder
De collectie bladeren is onuitputtelijk. Er bestaan naald- en hartvormige bladeren, grote, bijna ronde of juist heel lange, smalle bladeren, piepkleine dikke blaadjes vol vocht in een rozet of pijlvormige blaadjes in kransen. Alsof dat nog niet genoeg variatie is, zijn de hoeveelheid verschillende kleuren ontelbaar. Rood, blauw, geel, groen, bruin paars, gevlekt, gestreept…

Gunnera tinctoria    Heuchera
Gunnera en Heuchera

Weetje
Bloemen en bloembollen ook bladeren zijn? De plant heeft ze alleen een andere functie gegeven; met bloemen zorgt de plant voor zaden en bloembollen zijn bedoeld voor het opslaan van reserves.

'Sea Heart' Brunnera
Brunnera

Weinig werk
Bijzondere bladplanten zijn onderhoudsvriendelijk en schitteren bijna het hele jaar door. De bladeren ontspruiten vanaf maart/april en sterven pas af in oktober. Bladhoudende soorten blijven zelfs het hele jaar door mooi.

Acaena microphylla 'Kupferteppich'Zon of schaduw
Als je bladplanten in je tuin wilt check dan eerst waar je ze wilt planten. Er zijn soorten die het erg goed in de schaduw of halfschaduw doen, zoals de hartlelies (Hosta), schuimbloem (Tiarella), Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera), purperklokje (Heuchera) en de meeste varens.
Andere soorten zijn juist perfect voor in de zon zoals de grijsbladige alsem (Artemisia ‘Powis Castle’), fluweelzacht behaarde ezelsoren (Stachys byzantina ‘Big Ears’) en het fijne stekelnootje (Acaena microphylla ‘Kupferteppich’).

Foto links, Acaena

 

 

 

Bron: www.perennialpower.nl