AMSTERDAM – In deze ereklasse krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland een plaats. Deze bomen zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Het gaat om tien bomen per provincie. Er is begonnen met de provincie Friesland. Elke maand komt er een provincie bij. De bomen worden beoordeeld op schoonheid, omvang, soort, een ‘bijzonder verhaal’ enz. Een belangrijk criterium is bovendien dat ze zichtbaar of bezoekbaar zijn voor iedereen.

Bomen van ereklasse

 

Twee bijzondere bomen eruit gelicht

 

Hollandse Linde bij oudemirdum

Hollandse Linde bij de Oude Balksterweg, Oudemirdum
Plantjaar: ± 1830 – 1840
Omtrek: 340 cm
Hoogte: 19,6 m

Volgens velen staat de mooiste boom van Gaasterland in een weide aan de Oude Balksterweg bij Oudemirdum. Deze Hollandse linde stond oorspronkelijk bij een boerderij die rond 1910 is afgebroken. De solitaire boom is nu een sieraad voor het landschap. De onderzijde van de linde wordt door het vee heel gelijkmatig ‚afgeschoren’.

 

 

poppebeam in jubbega

Fotograaf: Andries Welles

De Poppebeam van Jubbega
Plantjaar: 1861
Omtrek: 585 cm
Hoogte: 23 m

Een werkelijk monumentale boom: enorm dik, met een machtige volle kroon, markant langs de weg en de Schoterlandse Compagnonsvaart én met een bijzonder verhaal. Hij vormt een twee-eenheid met een minuscuul vervenershuisje, het onderkomen van een turfsteker en zijn gezin. Nadat dit voltooid was in 1861 plantte eigenaar Berend Oedszes Weidema samen met zijn broer een beukje voor het huis. De boom overschaduwt inmiddels dit huisje volledig.
De beuk staat ook bekend als ‘Poppebeam’: poppe is Fries voor baby. Het is een boom waar volgens overlevering de kindertjes vandaan komen. In vroeger tijden werd een dergelijk verhaal aan kinderen verteld. In Friesland hebben in het verleden minstens twaalf poppebeamen gestaan. Waarschijnlijk werd in een regio een oude, vaak holle boom deze functie toegedicht. De beuk van Jubbega is beslist dik maar nog altijd niet hol. De kinderen werden misschien tussen zijn takken gevonden.

Zie voor de overige bomen de site van De Bomenstichting.

Met dank aan De Bomenstichting. Foto-credits: Greetje Keuning (intro-foto) en De Bomenstichting.

Meer informatie op:

De Bomenstichting
Landelijk Register