Bomen maatjes – In elke tuin hoort een boom. Een boom geeft hoogte aan de tuin en zorgt zo voor een ruimtelijk gevoel. Ze zijn onmisbaar voor vogels, nemen CO2 op, geven zuurstof af, verkoelen de omgeving, bieden schaduw … Kortom, bomen horen in een tuin. Gelukkig is er voor elk formaat tuin een passende boom te vinden. Lees hier meer over maten van bomen.

Bomen maatjes

Bedenk dat je met snoeien een boom niet klein houdt. Overigens is snoeien bij veel bomen ook helemaal niet nodig; dat scheelt weer in onderhoud. Ga bij het kiezen van een boom uit van de volwassen hoogte en of deze past in jouw tuin. Onthoud dat een boom minimaal 2 meter uit de erfgrens geplant moet worden. Heb je een grote tuin dan is het makkelijker dan wanneer je een kleine tuin hebt. Maar ook voor kleine tuinen zijn er voldoende mogelijkheden.

liquidambar

liquidambar styraciflua

Stamhoogte en stamdikte

Een hoogstamboom heeft een stamhoogte vanaf 180 cm, waarna de kroon wordt gevormd. Er zijn bomen met een doorgaande stam, bomen die opgekroond worden – de onderste takken worden dan verwijderd naarmate de kroon groeit en bomen waarbij de stamhoogte blijft zoals deze is. Een hoogstamboom wordt verkocht op stamdikte. Deze dikte wordt gemeten 1 meter boven de grond. De kleinste maat is 6/8 cm en daarmee ook de jongste (en dus goedkoopste) keuze. Een boom met een stamomtrek van 18/20 cm staat al minimaal 7 jaar bij de kweker waar hij verzorgd wordt. Gemiddeld zal de stamomtrek 2 cm per jaar groter worden. Hoe langer hij bij de kweker staat, hoe duurder hij wordt. En natuurlijk groter en zwaarder. Wil je een volwassen boom kopen, zorg dan voor het juiste materiaal om de boom te kunnen planten.

fagus

fagus sylvatica

Groot en klein

Een hele hoge boom is de kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) die in ons land ongeveer 40 meter hoog wordt, maar in het land van herkomst wel de 120 meter kan bereiken. Uit eigen land komt de beuk (Fagus sylvatica), een inheemse boom die tussen de 25-35 meter hoog wordt. Bedenk dat een hoge boom ook breed wordt en dus veel ruimte inneemt. Ook de bekende linde (Tilia platyphyllos) kan wel 25 meter hoog worden; lindes worden ook vaak als leiboom toegepast. Ideaal voor kleinere ruimtes.

Zuilboom

Een zuilboom kan weliswaar hoog worden, maar hoeft niet heel breed te worden. Alleen daarom al kan het ook voor een kleinere tuin een goede keuze zijn. Net als leibomen overigens, die ook in hoogte beperkt blijven doordat ze langs een rek geleid worden. Kleinere bomen zijn fruitbomen. Deze worden geënt op een onderstam en zijn om die reden als laag-, half- en hoogstam leverbaar. Bij een laagstam begint de vertakking al op 30-50 cm hoogte (volwassen hoogte 2 meter), bij een halfstam op 100-120 cm hoogte (volwassen hoogte 3 meter) en een hoogstam is 180-200 cm hoog (volwassen hoogtes 5 meter). Heel mooi voor een kleinere tuin!

TIP De beste planttijd voor bomen is in het najaar. Veel bomen zijn dan uit de volle grond leverbaar. Bomen in pot kun je het hele jaar aanplanten. Wil je meer weten over het kopen van bomen, of het nu gaat om grote bomen of kleine bomen, kijk dan eens bij de plantenwebshop directplant.nl met een ruime keuze aan planten, heesters en bomen. Alle bomen maatjes dus

Introfoto bij dit artikel: appelboom

Wil je meer weten over het kopen van bomen, of het nu gaat om grote bomen of kleine bomen, kijk dan eens bij de plantenwebshop directplant.nl met een ruime keuze aan planten, heesters en bomen.

En lees ook eens hoe je met drones bomen kunt planten om het klimaat te reden.