Winterdepressie – Na weer zo’n typisch Nederlandse kwakkelwinter, waar de dagen soms wel heel somber en nat waren, zijn we, als klap op de vuurpijl, ook nog geconfronteerd met de Russische beer. Met de Russische beer wordt zeer koude lucht bedoeld die vanuit het hoge, verre noorden van Rusland naar ons land toekomt. Om eerlijk te zeggen vind ik deze laatste stuiptrekking van de winter heel onplezierig. Het is te laat. Een Elfstedentocht zit er in maart toch niet meer in. Ik vind het nu wel genoeg geweest.

Weg met die winterdepressie

toverhazelaar

Hamamelis

Door Wilbert Witteman

tuinliefhebber

Zoals zoveel mensen heb ik last van een lichte vorm van winterdepressie. Zelfs de ongekende prestaties van onze schaatsers op de Olympische Spelen hebben niet kunnen wegnemen, dat ik wel heel erg verlang naar het voorjaar. Ik tel de weken af tot ik de openslaande deuren naar mijn terras daadwerkelijk kan openlaten. Al heeft de wintertuin ook haar charmes

Ik wil naar buiten

vroege lentebloeier

Prunus

Ik wil graag comfortabel zitten op mijn terras en genieten van het voorjaarszonnetje. Wat is er tenslotte mooier dan de natuur die zich, uitgedaagd door de steeds krachtiger wordende zon, in een sneltrein ontwikkelt.
In slechts enkele weken kunnen de nu kale, saaie planten zich ontwikkelen tot prachtige decoratieve schoonheden. Het lijkt nu wel weer heel ver weg.

winterdepressie

Prunus

Vrolijk

Vorige week heb ik nog mijn tuin rondgelopen. Het was stralend mooi weer en ik kon het naderende voorjaar als het ware ruiken. Het maakte me vrolijk. De Crocussen en de Sneeuwklokjes bloeiden volop, evenals de Toverhazelaar (Hamamelis mollis) en de winterbloeiende sierkers (Prunus subhirtella ‘Autumnalis).

Ik moest helaas ook constateren dat er ook nog veel te snoeien en op te ruimen is. Onder andere 3 Leilindes en 7 bolacacia’s moeten nog onderhanden worden genomen en mijn terraspotten met restanten van eenjarige planten zien er allesbehalve florissant uit. Daarnaast is mijn grasveld ook niet meer wat het zou moeten zijn.

winterdepressie

Leilinde

Zonnetje

Ik ontkom er niet aan en zal de komende weken toch regelmatig aan de slag moeten om, als het mooie weer daar is, optimaal te kunnen genieten van het zonnetje en wat de tuin te bieden heeft.
Ik moet daarbij wel praktisch denken, want ik heb een grote tuin (ca. 350 m2) en tuinieren is op momenten best leuk maar wel met mate. Ik wil vooral, zoals de meeste mensen, passief genieten van wat de tuin mij biedt.

Wanneer een tuin goed wordt aangelegd, valt het onderhoud meestal wel mee. Je kunt natuurlijk een tuin ook door professionals laten aanleggen en onderhouden. Bij de aanleg van een nieuwe tuin is dat in veel gevallen geen overbodige luxe. Zeker als de kennis, handigheid en motivatie ontbreekt, is dat zelfs een aanrader en bespaart dat niet alleen veel frustratie maar uiteindelijk ook geld. Aan de andere kant is de voldoening extra groot als je het zelf doet en het resultaat mag er zijn.

Tuincentra

De tuincentra zijn zich nu volop klaar aan het maken voor het ongetwijfeld drukke seizoen. Ik adviseer alle tuinbezitters om eerst eens kritisch door de eigen tuin te lopen en daarna een tuincentrum in de buurt te bezoeken. Het is niet alleen een gezellig uitje maar ook de plaats om ideeën op te doen, je te laten adviseren en te genieten van het overweldigende assortiment.

zomerbloeier

Calla

winterdepressie

Lelie

Inspiratie

Vooral de kwaliteit en diversiteit in verschillende soorten planten is juist in de komende maanden bij tuincentra indrukwekkend. Het kan niet anders dat een bezoek aan het tuincentrum u gaat inspireren om flink aan de slag te gaan. Wacht niet te lang want juist de maanden maart en april lenen zich daar bij uitstek voor. De temperaturen zijn vaak dan wel lekker om buiten te zijn maar meestal nog niet om warm genoeg om stil te zitten.

convallaria

Lelietje der dalen

winterdepressie

Dahlia

Aan de slag

Ook om nieuwe planten te planten en bestaande planten eventueel te verplaatsen zijn de komende weken, natuurlijk na de vorstperiode, uitermate geschikt. Daarnaast is het straks extra fijn als het echte mooie weer komt en je kunt, zittend op het terras, al dan niet met drankje, genieten van de ongetwijfeld fraai opgeknapte tuin. Aan de slag dus.
Weg met de winterdepressie. Naar buiten! Warmen in de zon, verfrissen van de geest.

TIP
Zomerbollen worden vaak door tuinliefhebbers vergeten maar dat is onterecht. De zomerbol kent tientallen soorten in verschillende vormen, geuren, kleuren, hoogtes en groottes. Mijn favoriete zomerbollen: Dahlia, Lelie, Calla, Agapanthus, Anemoon, Crocusmia en Lelietje der Dalen.

Wilbert Witteman is voormalig eigenaar van een tuincentrum en directeur van de grootste tuincentrum-organisatie van de Benelux. Voor GroenVandaag is hij vooral een tuinliefhebber die zijn tuinplezier graag overbrengt en deelt.

Foto-credits: Ibulb en Iverde