HILLEGOM – Gisteren, in het Leidse Van der Werf park, heeft GroenVandaag de eerste sneeuwklokjes gezien. Dat is wel heel vroeg. Gewoonlijk valt de bloei zo’n vijf weken later. Elk jaargetijde heeft zijn eigen charme.
 

Sneeuwklokjes

Ook de winter met zijn Kerst, kou en crocussen. Maar voor dat kleurige crocussen de lente aankondigen, kunnen we eerst genieten van het sneeuwklokje en dat is dit keer dus al heel vroeg, nog voor de oliebollen.

De geslachtsnaam “Galanthus” is afgeleid van het Griekse “gala” (melk) en “anthos” (bloem), “nivalis” betekent: in of bij de sneeuw groeiend.

sneeuwklokje of galanthusGalanthus nivalis
Er zijn meer dan 75 soorten en cultivars van het sneeuwklokje. Galanthus trotseert als eerste het koude weer. Zelfs als er sneeuw ligt, banen de bloemetjes van deze bloembollen zich er krachtig een weg doorheen om vervolgens hun bloemen te openen. De subtiele witte sneeuwklokjes zijn eigenlijk de allereerste bloeiers die ons lentekriebels bezorgen.

Warm en koud
Wat te doen als het na een warme periode weer koud word terwijl de bloembollen al boven de grond groeien?
Niets. Als het weer omslaat, ga dan niet al je bloembollen tegen het weer beschermen. Een korte vorst beschadigt de jonge bloembollen niet. Het beschadigt waarschijnlijk alleen de open knoppen.

Meer info op www.bulb.com