OEGSTGEEST – Deze keer over buiten en binnen, over zomerbollen en een kentia-palm. Vorige week zocht ik met mijn vrouw een cadeau voor mijn schoonmoeder bij tuincentrum De Bosrand in Wassenaar. Janny werd 79 jaar en wilde een Kentia-palm voor haar verjaardag. “Die zijn namelijk sterk en hoeven niet direct voor het raam en het moet wel een grote zijn”, gaf ze ons nog mee.

 

zomerbollen

 

Zomerbollen

Door Wilbert Witteman
Tuinliefbhebber

Het was lekker druk bij de Bosrand en het aanbod van handel was overweldigend. De klanten hadden er duidelijk zin in. De winkelkarretjes werden volgeladen.
 Het perkgoed vond gretig aftrek ook al waarschuwde de Bosrand, zo hoort het, met goed te lezen bordjes dat perkgoed gevoelig is voor nachtvorst. Voor mij was het perkgoed nog te vroeg.

zomerbollen

Dahliaknollen

Ik was nog volop bezig met het ingraven van de trampoline voor mijn kleindochter en het weghalen van het oude gras. Ik stopte nog wel bij de zomerbollen. Ik zag dat de aanbieding van Lelietjes der Dalen gretig aftrek vond en deed voor mijzelf ook nog een paar zakjes in mijn karretje. Verder kocht ik nog een flink aantal dahliaknollen in verschillende kleuren. Eind april ga ik die planten.

 

zomerbollen

 

Dahlia’s

Je ziet dahlia’s niet zo vaak meer in tuinen als vroeger. Dat is jammer want het zijn prachtige bloemen. Ik weet vanuit een ver verleden -zestig en zeventiger jaren- nog goed dat mijn vader op zijn tuincentrum in een hoekje in april/mei altijd een paar honderd dahlia’s plantte om die in de nazomer te verwerken in prachtige veldboeketten. Mijn vader plukte de dahlia’s waar de klant bij stond. Verser kon niet. Over klantvriendelijkheid en kantbeleving gesproken!

 

kentia palm zomerbollen

 

Kentia-palm

Na wat omzwervingen door het werkelijk indrukwekkende tuincentrum in Wassenaar kwamen we in de kamerplantenafdeling en vonden we een prachtige Kentia-palm. De prijs loog er niet om, € 149,00, maar alle 3 kinderen van Janny zouden meebetalen aan het cadeau. De plant bleek een schot in de roos en heeft een prachtig plaatsje gekregen in de toch al zo gezellige woonkamer.

 

zomerbollen

 

 

Top 8 Zomerbollen

April en mei zijn de maanden om zomerbollen te planten. Dus nu kopen en planten. Moeite met kiezen? Kijk eens op de site Bulb.com. De info heeft mij geholpen om een top 10 te maken.

1- Dahlia
2- Calla
3- Ixia
4- Agapanthus
5- Ranunculus
6- Oxalis
7- Ornithogalum
8- Crocosmia
9- Anemone
10- Canna

Op Bulb.com ook diverse filmpjes, bijvoorbeeld over het planten van dahlia’s.

 

[youtube id=”Xcm6oVWn60I” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”?rel=0&controls=0&showinfo=0″ class=””]

 

Wilbert Witteman is voormalig eigenaar van een tuincentrum en voormalig directeur van de grootste tuincentrum-organisatie van de Benelux. Voor GroenVandaag is hij vooral een tuinliefhebber die zijn tuinplezier graag overbrengt en deelt.