Je tuin optimaal – Een eigen tuin is een absolute droom. Althans, als deze op de juiste manier wordt onderhouden. Helaas zien we ook nog genoeg tuinen die door de jaren heen compleet overwoekerd zijn geraakt. Waar men eigenlijk helemaal geen gebruik meer van kan maken. Zonde, want juist deze tuinen verdienen extra aandacht. Bovendien hoeft het – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – helemaal niet veel tijd en moeite te kosten om een tuin goed te onderhouden. In dit artikel zetten we de beste tips op een rij om je tuin optimaal te onderhouden.

Je tuin optimaal

Creëer een onderhoudsvriendelijke tuin

Weet je dat je zelf niet de tijd, het enthousiasme of de groene vingers hebt om een tuin goed te onderhouden? Dan is het verstandig om te bekijken hoe je de tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk kunt houden. Doe dit eventueel in samenspraak met een hovenier van degroothoveniers.nl. Zij weten precies wat er nodig is om jouw tuin onderhoudsvriendelijker te maken. Let hierbij in elk geval op het volgende:

  • Kies de juiste beplanting. Veel mensen denken ten onrechte dat zo min mogelijk groen in de tuin zorgt voor minder onderhoud. Dit is onjuist. Meer groen in de tuin betekent namelijk niet direct dat dit ook meer onderhoud vergt. Door te kiezen voor de juiste beplanting, voorkom je juist veel onderhoud. Zo kunnen bodembedekkers er juist voor zorgen dat er minder onkruid kan ontstaan. Daarnaast zijn er veel planten die het hele jaar door bloeien en blad houden. Die ook weinig aandacht nodig hebben. Dit zijn de planten die je eigenlijk nodig hebt.
  • Zorg voor groepen met dezelfde planten: wees je ervan bewust dat het lastig is om heel veel verschillende soorten planten tegelijkertijd te onderhouden. Hierdoor worden al snel fouten gemaakt. Het is makkelijker om dezelfde planten te onderhouden.
De beste tips om je tuin optimaal te onderhouden

Foto: dewdrop157, op Unsplash.

Laat het onderhoud verrichten door een hovenier

Wil je er zeker van zijn dat jouw tuin er straks altijd goed bij staat? Maar heb je zelf niet de tijd of het enthousiasme om deze grondig aan te pakken? Dan kun je er ook voor kiezen om het gros van het onderhoud door een hovenier te laten verrichten. Veel hoveniers maken het mogelijk om tuinonderhoud op periodieke basis uit te laten voeren. Hierbij komen ze meestal twee of drie keer per jaar langs voor het grote onderhoud. Hierdoor weet je zeker dat de tuin er altijd netjes bij staat en kost het jou ook veel minder tijd en moeite om de tuin verder te onderhouden.

Haal het juiste gereedschap in huis

Iedere tuin heeft onderhoud nodig. Zelfs als je deze volledig laat betegelen. Ook dan zal er onkruid groeien en moet je groene aanslag van de tegels verwijderen. Daarom is het belangrijk om met een tuin in elk geval een aantal soorten gereedschap en materialen in huis te halen. Denk aan een gieter, een snoeischaar, een schepje en dergelijke. Dit zijn eenvoudige dingen die een simpele tuinder echt nodig heeft en het werk veel makkelijker maakt.