Praktische tuinbroek – In de broekenfamilie is de tuinbroek een apart verhaal. Niet te vergelijken met de gewone werkbroek of de specialistische schildersbroek en zaagbroek. Aan de tuinbroek kleeft een sociaal-cultureel en zelf emancipatorisch verhaal.

Praktische tuinbroek

Een hit

Het Fashion-blad ELLE voorspelde in de zomer van 2021 dat de tuinbroek een comeback zou maken. Een hit zou worden zelfs. Volwassen door het gebruik van nieuwe materialen en vrouwelijk. Niet de jonge vrouw in tuinbroek het straatbeeld domineert, maar in de tv-spotjes is het iconische kledingstuk inmiddels wel opgedoken. De moderne doe-het-zelfbroek. Lekker praktisch zo’n broek met een voorschoot en bretels. Zo is de mouwloze overall weer terug bij af. Maar nu meer modisch. Maar klussen is niet verplicht, de tuinbroek mag ook weer gedragen worden, omdat je het leuk vindt om ‘m te dragen.

Als bedrijfskleding heeft de praktische tuinbroek nooit afgedaan. Vanaf het moment dat deze werkbroek het levenslicht zag, is die nooit meer weggeweest.

praktische tuinbroek

Gouwe Ouwe

Oorspronkelijk diende het kledingstuk om te werken in de tuin. De broek waarvan twee de schouderbanden met gespen vastgemaakt aan het voorstuk zat comfortabel ruim. Liet de armen optimale bewegingsvrijheid en kan toch niet afzakken. De denimstof maakte ze ook nog eens onverwoestbaar, stoer en beschermend. Deze voordelen gelden nog altijd. In het professionele gebruik is de tuinbroek zelfs gecertificeerd met een Europees keurmerk, slijtvast, met hier en daar een versterking, inclusief kniebeschermers.

Jeugdcultuur en emancipatie

In de jaren 70 verliest de tuinbroek zijn werkgerelateerde karakter om plaats te maken voor het statement. Binnen de jeugdcultuur wordt de strak en sexy uitgevoerde tuinbroek omarmt, terwijl de feministen uit de emancipatiebeweging de voorkeur voor lomp en sloddervos. Waarschijnlijk niet op de hoogte van het historische feit, dat in Frankrijk een eeuw terug de werkbroek met hengels juist, gedragen door een vrouw, als losbandig werd beschouw.

Het valt nog te bezien of de praktische tuinbroek weer modisch weet te worden, dat het trouw is aan zijn oorsprong is zeer zeker. Als bedrijfskleding blijft het ongekend populair.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Met flinke pas de paden en lanen in

Fotocredits:
-introfoto: Alex Radelich op Unsplash.
-jeans: van PublicDomainPictures via Pixabay.