Paden en lanen – Zijn er dan ook positieve effecten te melden over de corona-pandemie? Ja, die zijn er. Door corona hebben we de natuur herontdekt. Dat klinkt dramatisch, maar het is zo. Berichten over natuurgebieden die afgezet moeten worden en bospaden waar je over de hoofden liep, haalden krant en TV. Na filevorming op weg naar het strand op een zomerdag, waren er nu opstoppingen, omdat we massaal duinen en bossen in trokken.
Het binnen zitten en thuiswerken wakkerden onze behoefte aan om erop uit te trekken. Niet zomaar even voor een ommetje… voor een serieuze wandeltocht. Jas en warme broek aan, een paar goede Skechers wandelschoenen en vooruit.

De paden en lanen in

Door corona zijn we met ons allen in het beroemde, ruim 100 jaar oude, marsliedje terecht gekomen van schrijver Antoon Leonard de Rop en componist Richard Hol. Een loflied op de schoonheid van de natuur in Nederland.

De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas
Met stralend oog en blijde zin
En goed gevulde tas
De Zonne lacht ons vrolijk toe
Ons groet der vooglenzang
En wij worden vast niet moe
Al wand’len w’uren lang
Tra-ta-ta-ta bom, bom, tra-ta-ta-ta bom, bom
Al wand’len w’uren lang

wandelschoenen

wandelen

Wandelaars

De schoenenfabrikanten en verkopers zagen enigszins verrast hun populariteit stijgen. Met de mooi weer wandelaars was men vertrouwd, maar corona weerhield ons opvallend genoeg niet van een frisse neus bij mindere weersomstandigheden. Ook waterdichte mountain peak schoenen, vonden via internet veel nieuwe voeten. Want, zo wordt ons bijna dagelijks op het hart gedrukt, bewegen is goed en verstandig. Zeker als sporten in verenigings- of clubverband onderhevig is aan beperkingen.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: De bewogen biografie van de praktische tuinbroek

natuur

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten, de vereniging voor mensen met hart voor de natuur, is ook blij met de toegenomen belangstelling voor de natuur. Het geeft hen de kans om nog eens uit te leggen waarom het beschermen van natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed zo belangrijk is, en waarom we er zuinig op moeten zijn.

De hoop en verwachting zal zijn dat het aantal leden van de vereniging zal groeien. Geen onlogische gedachte, want Natuurmonumenten heeft wandelaars veel te bieden. De vereniging ontpopt zich in haar publicaties als een rijke, veel wetende gids die onze natuurogen verder opent.

Maar wie op natuurbezoek gaat, zo waarschuwt de hoeder van moeder natuur, dient wel rekening te houden met de toegangsregels.

  • Blijf op de paden.
  • Honden aan de (lange) lijn.
  • En laat geen afval achter.

Fotocredits:
-introfoto wandelaar, Jenn Simpson op Unsplash.
-foto vogel,  Nicholas Vassios op Unsplash.