LED-licht – In de uitgestrekte kassen met bloeiende en groene planten wordt op zeer geavanceerde wijze gewerkt met natuurlijk licht en kunstlicht voor het beste groeiresultaat. Met name kunstlicht, LED-licht, wint aan dominantie.

Led-licht en lichtrecepten

Licht is een jonge, beloftevolle wetenschap en lichtrecepten-deskundige is een fascinerend vak. Een specialisme waarin bovendien nog veel te ontdekken en te winnen valt. Gaat het de mensen lukken om licht te maken dat kan wedijveren met zonlicht? Het is zoeken naar een heilige graal. Voor sla lijkt die gevonden. Plantlab lijkt erin geslaagd groente te kweken waar geen aarde, zonlicht en frisse lucht meer aan te pas komt. Paars LED-licht doet wonderen.

Sfeerlicht

Spreken we over sfeerlicht, dan zijn het de LED spots die in en om ons huis geweldig populair zijn geworden. Je hebt warm LED-licht voor de woonkamer, stijlvolle LED inbouwspots voor de badkamer en keuken, en helderwit LED voor de garage waarin ook wordt geklust.

Lumen, Watt, Kelvin

Begrippen die je uit elkaar moet halen als je LED-verlichting koopt zijn Lumen, Watt en Kelvin. Lumen zegt iets over de lichtopbrengst; hoe meer Lumen hoe hoger de lichtopbrengst. Watt zegt iets over het energieverbruik; hoe meer Watt, hoe hoger het verbruik en Kelvin zegt iets over de lichtwarmte; hoe lager, hoe warmer het licht.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Lichtkunstfestival Arcen ode aan Limburgse landschap

succulenten

Kamerplanten

Ook kamerplanten kunnen het goed doen op LED-licht, zo reproduceren Natriumdamlampen zonlicht. Maar deze toepassing is weggelegd voor de professional. Voor huiselijk gebruik zijn dergelijke lampen onbetaalbaar. Onze kamerplanten kunnen dus niet zonder echt licht, maar LED-licht kan in de winter in veel gevallen wel welkom zijn als aanvulling.

vrouwentong

Uitvinder Oleg Losev

Oleg Vladimirovitsj Losev is de uitvinder van het LED-licht. Hij werd op 10 mei 1903 geboren in het Russische Tver en was van adellijke komaf. Als na de revolutie van 1917 de Bolsjewieken het in Rusland voor het zeggen hebben, worden vertegenwoordigers uit de hogere klassen geweerd van hoge posten. Losev wordt de universiteit ontzegd en gaat als ongeschoold technicus aan de slag in een radiolaboratorium.
Op autodidactische manier ontwikkelt hij zich tot wetenschappelijk onderzoeker en laat hij van zich spreken met tal van publicaties, waarvan de meest baanbrekende over LED-verlichting gaan.
In 1927 wordt hem patent verleend op zijn LED-ontdekking. In dit prille stadium blijkt LED echter geen efficiënte vorm van verlichting, maar Losev gelooft dat LED de gloeilamp uiteindelijk kan vervangen en blijft aan zijn ontdekking werken. Tot een doorbraak komt hij niet, als hij in 1942 aan ondervoeding overlijdt tijdens het beleg van Leningrad. Het is de Amerikaan Nick Holonyack die in de jaren 60 Losev patent herontdekt en op basis daarvan de eerst werkende LED-lamp maakt.

Losev’s gelijk

In onze tijd haalt Losev met terugwerkende kracht overtuigend zijn gelijk. LED is inmiddels een geliefd alternatief voor de gloeilamp en bovendien een stuk milieuvriendelijker. LED-verlichting is niet meer weg te denken in computers, verkeerslichten, straatlantaarns en autolampen, om wat voorbeelden te noemen. Maar vooral in en rond ons huis maakt het zijn opmars. En in de industrie van grootschalig kweken van bloemen, planten en groente.

Fotocredits:
-introfoto: Eva M., op Unsplash.
-foto succulenten: Oliver Fetter, op Unsplash.
-foto sansevieria: The Blowup, op Unsplash.