De juiste tegels kiezen – Wil jij jouw tuin een make-over geven? Dan is het belangrijk dat je nadenkt hoe jij jouw tuin gaat opvullen, zoals het tegelwerk. Er is veel aanbod wat betreft tuintegels en daarom is het belangrijk dat je weet hoe je de juiste tegel kunt kiezen. Daarom hebben we hieronder stap voor stap op een rij gezet hoe je de juiste tuintegel kunt kiezen.

De juiste tegels kiezen

1. Materiaal

Tuintegels: er zijn talloze verschillende materialen waar je uit kunt kiezen. Denk aan keramisch, beton, natuursteen… Ieder materiaal heeft weer zo zijn eigen voordelen. Zo gaat een keramische tegel lang mee en behoudt het zijn kleur. Beton is een voordelige optie en heeft een robuuste uitstraling. Daarnaast is een natuursteen tuintegel duurzaam en gaat de tegel lang mee. Verdiep je in de verschillende voor- en nadelen en kom er op die manier achter wat het beste bij jou past en wat jij belangrijk vindt.

2. Formaat

Als je eenmaal het materiaal voor jouw tuintegels hebt gekozen, is het goed om te kijken naar het formaat van de tegel. Tuintegels zijn in allerlei afmetingen te verkrijgen: denk aan betontegels 100×100 die een groots effect kunnen geven in de tuin. Je hebt ook tuintegels in een langwerpig of een rechthoekig formaat. Het is dus eigenlijk ook maar net wat het beste tot zijn recht komt in jouw tuin en wat jij betegeld wil hebben. Denk aan een terras of een pad in de tuin.

Dit zijn 4 leuke banen duurzaamheid bij de overheid

Foto: buitenbart, sierbestrating & tuinmaterialen.

3. Kleur of patroon

Wat voor stijl of kleur wil jij terug laten komen in jouw tuin? Dit is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen als je op zoek gaat naar tuintegels. Tuintegels spelen namelijk een grote rol als het gaat om de sfeer van de tuin. Je hebt bijvoorbeeld grijze, beige of zwarte tegels. Daarnaast heb je ook tegels in een bepaald patroon, zoals een keramische tegel met een houtmotief of een tekening zoals een bloem. Gelukkig is het aanbod groot en is er altijd wel een kleur of patroon te vinden die goed bij jouw tuinstijl past.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: De top 5 citroenplanten voor je terras of balkon

4. Onderhoud

Bepaalde tegels hebben veel onderhoud nodig, terwijl de andere tegel dat bijna niet nodig heeft. Denk aan onderhoud zoals het verwijderen van aanslag of viezigheden. Een betontegel heeft bijvoorbeeld meer onderhoud nodig dan een keramische tegel, omdat een betontegel nogal robuust is en wat gevoeliger is voor vlekken en krassen. Ook een natuurstenen tegel is onderhoudsvriendelijk. Als je tuintegels gaat schoonmaken, zorg er dan wel voor dat je dit op de juiste manier doet zonder dat je de tegel beschadigt.

Fotocredits introfoto: Mel 88, op Pixabay; locatie Bloemenpark Appeltern.