WAGENINGEN – Vlinders zijn koudbloedige dieren die warmte nodig hebben om te vliegen. Ze zoeken de zonnigste plekjes van de tuin op. En daarbij het liefst uit de wind. Nectarrijke planten die nu nog bloeien -zoals Verbena, Lantana en de vlinderstruik- kunnen zich de komende dagen opmaken voor misschien wel de laatste vlinderbezoeken van het jaar.Vlinder

Verbena WEB  Lantana WEB  Vlinderstruik WEB

            Verbena                                   Lantana                                     Buddleja

 

Vlinderstruik

De vlinderstruik (Buddleja) is een betoverende verschijning met opvallende bloemtrossen die per soort variëren van 10 tot 30 cm lengte. Ook is er een verscheidenheid aan kleur: wit, roze, blauw, lila en dieppaars. De bloemtrossen en doordringende geur hebben een enorme aantrekkingskracht op veel vlindersoorten en honingbijen. Ze doen zich tegoed aan heerlijke nectar. Dat levert een levendig schouwspel op.

 

Overwinteren

De vlinder heeft verschillende strategieën om te overwinteren. Het hangt van de vlindersoort af of dit gebeurt als eitje, rups, pop of vlinder. Ze zoeken een beschut plekje in de tuin: onder dorre bladeren, in het gras of in de grond. Of verschuilen zich in schuren en schuttingen en wachten rustig op het volgende voorjaar.eer informatie over de vlinder, zie de natuurkalender

Tuinieren voor biodiversiteit

Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor de vlindersoorten, bijen en andere insecten. Wat moet je doen om ze naar je tuin te lokken?

  • Plant nectarrijke bloemen voor vlinders.

  • Zorg voor voedselplanten voor rupsen.

  • Gebruik geen gif.Postzegels

Het gaat slecht met de Nederlandse vlindersoorten; via postzegels geeft PostNL meer aandacht aan de vlinders. Speciaal voor deze ‘postzegel-ode’ aan de natuur ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren twee eerstedagenveloppen waarop er tien ‘gevangen’ zijn in de rechterbovenhoek. Zowel de postzegels als de eerstedagenvelop zijn vanaf 20 mei 2019 verkrijgbaar.Nog meer over de vlinder?

Lees dan ook deze artikelen op GroenVandaag:

Vlinders verleiden met nectarplanten

Vlinders profiteren van gericht maaibeheer

12de Landelijke Tuinvlindertelling van start