Aantrekkingskracht van goud – Goud heeft door alle eeuwen heen een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Symbool van rijkdom, macht en status. Het edelmetaal speelt een unieke rol in de menselijke geschiedenis en geldt als veilige haven onder elke omstandigheid. Zelfs nu de goudprijs wekelijks nieuwe records breekt, is de interesse onverminderd. Goud kopen of beleggen in goud loont. Makelaars zoals Goldbase doen goede zaken. Maar wat maakt goud zo bijzonder? En ben je verloren als je geen goud hebt?

Aantrekkingskracht van goud

Fotocredits introfoto: distelAPPArath, Markus Distelrath, op Pixabay.

Goud is behoud

De fascinatie – obsessie?- met goud gaat duizenden jaren terug. Het werd al in 2600 v.Chr. door de oude Egyptenaren gewonnen en verwerkt. Voor hen symboliseerde goud de onsterfelijkheid van de goden. Later, in de Romeinse tijd, werd goud de basis voor valuta, waardoor het edelmetaal een cruciale rol kreeg in de handel en economie. In de middeleeuwen bleef goud een belangrijk ruilmiddel en statussymbool. Koningen en edelen spaarden het om hun macht en welvaart te onderstrepen en hun oorlopgen te financieren. In de moderne tijd wordt goud nog steeds gezien als een “zekerheid” in onzekere tijden. Geen economische crises of conflict of de mens zoekt zijn toevlucht in goud. Goud is behoud, hebben we ervaren.

De tijdloze en universele aantrekkingskracht van goud

Goud, kan ook geestelijke rijkdom zijn.
Foto: Anke Sundermeier, op Pixabay.

Eeuwig glans

Er is maar een beperkte hoeveelheid goud op aarde, en het delven ervan wordt steeds lastiger en kostbaarder. Dat maakt het intrinsiek waardevol. Daarnaast heeft goud een unieke eigenschap: het corrodeert niet, waardoor het zijn glans en waarde letterlijk eeuwig behoudt.
Voor beleggers biedt goud bescherming biedt tegen inflatie. Wanneer de waarde van valuta daalt, blijft goud stabiel of stijgt het juist in waarde. Bovendien is goud universeel; waar ter wereld je ook bent, de waarde van goud wordt overal erkend.

Rijk voelen

Wat als goud buiten je bereik valt? Je portemonnee de investering niet toe laat en goud kopen niet tot je mogelijkheden behoort…?

Dan kan je altijd terugvallen op je rijk voelen. Dat is namelijk ook een vorm van rijk zijn. Een prettige manier van mindfuck dus. Er blijkt een psychologisch effect te zijn dat “rijk voelen” aanmoedigt. Het zien en je omringen met nepgouden spulletjes versterkt een gevoel van voorspoed en geluk.

Goud, de kerstkleur

Goud is de kleur bij uitstek die luxe en warmte uitstraalt. Daarom zien we rond Kerst elk jaar weer een explosie van gouden accenten in interieurdecoratie. Van kerstballen tot kaarsen en tafeldecoraties. Goud maakt alles uitbundig. Zeker tijdens de feestmaanden willen we ons eventjes wentelen in overvloed en welbehagen, liefst in het gezelschap van onze dierbaren.
De populariteit van goud in decoraties heeft trouwens ook te maken met nostalgie. Het doet denken aan traditionele kerstversieringen en de warmte van vroeger ’toen alles beter was’.

Door goud in huis te halen, creëer je een sfeer van luxe, zelfs als je niet bemiddeld bent. Goud willen we voor geen goud missen.