ZEIST – De tuinbranche ziet het aantal kerstverkopen voor het tweede jaar op rij groeien. In vergelijking met vorig jaar is de omzet tot nu toe met gemiddeld 8 procent gestegen. De voorkeur voor het traditionele goud & rood en de natuurlijke materialen zet ook dit jaar door. Daarnaast is ijsblauw dit kerstseizoen in trek. De branche merkt dat de consument het kerstfeest omarmt en ook geld besteed aan de luxere artikelen. De sterkste omzetgroei wordt gerealiseerd bij de kerstverlichting voor buiten en de kerstballen, pegels en pieken.

kerst-in-de-tuincentra

Kerstverkopen en kersttrends

De drie trends die in de meeste tuincentra zichtbaar zijn, komen voort uit maatschappelijke ontwikkelingen die spelen. Zo past traditioneel goud & rood bij consumenten die nostalgisch zijn over vroeger en op zoek naar het familiegevoel. De natuurlijke en botanische materialen staan juist voor het groeiende bewustzijn rondom het klimaat en de waarde die wordt gehecht aan een goede gezondheid. Het ijsblauw komt voort uit de technologische ontwikkelingen en de snelheid waarmee deze worden geïntroduceerd.

 

Kerst

Trend: de voorkeur voor het traditionele goud & rood en de natuurlijke materialen zet ook dit jaar door.

 

kerst-in-de-tuincentra

 

Kerstverkopen
“Voor de tuinbranche is Kerst een belangrijke periode voor de totale jaaromzet, de eerste kerstartikelen gaan in oktober al over de toonbank”, zegt Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland. “Door de onrust in de wereld is de consument meer en meer op zoek naar gezelligheid. Dit uit zich in het ouderwetse kerstgevoel en de toenemende bestedingen om het thuis gezellig te maken tijdens de decembermaand.”

Beste Kerstshow
Om het echte kerstgevoel te stimuleren, organiseert Tuinbranche Nederland in samenwerking met het vakblad Tuinzaken ieder jaar de verkiezing voor de Beste Kerstshow. De verkiezing vestigt de aandacht op beleving, aandacht en bijzondere presentaties van de kerstshows. Het publiek kan tot en met zondag 3 december stemmen op één van de 51 genomineerde tuincentra. De prijsuitreiking van de publieksprijs en de prijzen van de vakjury vindt plaats op woensdag 6 december vanaf 19.30 uur bij Edelman in Reeuwijk.

Meer informatie over de competitie is te vinden op www.bestekerstshow.nl.

Foto-credits: Tuincentrum Leurs, Venlo.