Twee gezichten van de Begonia – De Begonia is een woonplant met twee gezichten: de fleurige bloemen van de bloeiende variëteit en de bladbegonia met zijn mooie bladtekening en intense kleuren. Een prachtige kamerplant voor deze gezellige maanden.

Twee gezichten van de Begonia

De twee gezichten van de Begonia
De twee gezichten van de Begonia

Bloei en blad

De bloeiende Begonia heeft bloemetjes in het rood, roze, oranje, wit en geel of meerdere kleuren per plant, terwijl de Bladbegonia alleen fluweelachtig blad showt. Maar wat voor blad! Met bladtekeningen in het zilver, roze, bordeauxrood of verschillende tinten groen. En als het licht anders valt…dan zie je weer een nieuwe kant van de harige blaadjes.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Magazine met heerlijke Begonia-special

Kosmopoliet

Voordat de de plant werd ontdekt als ideale woonplant, vond je de plant in warme, vochtige bosrijke gebieden in Nieuw-Guinea, zuidelijk Afrika en de Andes. In 1690 noemde Charles Plumier, een Franse botanicus en monnik, de Begonia naar zijn beschermheer Michel Bégon.

Verzorging

-Een Begonia heeft veel licht nodig maar houdt niet van felle zon.
-Geef de plant zo’n twee keer per week water, zodat de aarde vochtig blijft.
-Besproei ‘m liever niet, want dat kan meeldauw (een schimmel) veroorzaken.
-Haal de uitgebloeide bloemetjes weg, daardoor maakt de plant nieuwe aanwas aan.
-Geef een keer per week wat mest.
-Zet de plant in een kamertemperatuur van zo’n 18 graden Celsius.

bron: mooiwatplantendoen

begonia

begonia, foto Decorum

Bloemensymboliek

In de bloemensymboliek staat begonia voor alertheid, klare taal en lichter leven. In 1690 noemde Charles Plumier, een Franse botanicus en monnik, de Begonia naar zijn beschermheer Michel Bégon. Hij was een Franse botanicus en diplomaat uit de 17-de eeuw.