Top 10 van plukbloemen. Een prachtig boeket uit eigen tuin? Met een beetje zon en jouw favoriete plukbloemen maak je je eigen pluktuin. Laat je inspireren door de top 10 vaste planten waarmee je jouw wekelijkse bosje bloemen plukt.
Plukbloemen
Welke vaste planten vind je mooi? Het mogen er in ieder geval veel zijn. Bij een goed gevulde border valt het dan niet op dat er zo nu en dan bloemen uit geplukt worden. Let goed op de bloeitijd van je favorieten, als je het goed uitkiest pluk je tot oktober de prachtigste boeketten uit eigen tuin.
Top 10 plukbloemen
Wanneer bloeien nu welke vaste planten? Om je op weg te helpen hebben we een aantal vaste planten, met bijbehorende bloeitijden, op een rijtje gezet die het goed doen in een pluktuin.
Bloeitijd: mei-juni
-Pioenroos (Paeonia)
-Gipskruid (Gypsophila)
Bloeitijd juni-juli
-Ridderspoor (Delphinium)
-IJzerhard (Verbena)
Bloeitijd juli-augustus
-Kattenstaart (Lythrum)
-Vlambloem (Phlox)
Bloeitijd juli-september
-Meisjesogen (Coreopsis)
-Duizendknoop (Persicaria)
Bloeitijd juli-oktober
-Zonnehoed (Echinacea)
-Lampenpoetsersgras (Pennisetum)
Wanneer de meeste zomerbloemen zijn uitgebloeid, geven de herfstaster met zijn fleurige bloemetjes en – nog later – de schitterende kerstroos (Helleborus) een verrassende toegift. Naast al deze juweeltjes zijn er nog veel meer fraaie soorten te vinden op www.perennialpower.nl.
Tijd om te plukken
Pluk de bloemen tijdens de koelste periode gedurende de dag, dan blijven ze langer goed. Dit is of vroeg in de ochtend of later op de avond. Voor de mooiste bloemen pluk je de bloemen wanneer ze net uit de knop komen maar nog niet helemaal open zijn.
Gebruik een schoon en scherp mesje of bloemenschaar en snijd de bloemen net boven een vertakking af. Daarna verwijder je de onderste bladeren en zet je ze direct weg in lauwwarm water. Laat ze een paar uur in een koele ruimte staan voordat je ze in huis zet.
De vaas kan het beste voor twee derde gevuld worden met lauwwarm water, dat vinden de plukbloemen fijn. Verwijder wel alle bladeren die onder water staan, anders gaat het schimmelen.
Wist je dat…
Vaste planten na het plukken van bloemen vaak nog een keer gaan bloeien?
Bladeren, grassen, zaaddozen en takken je pluktuin boeket nog mooier maken?
Fotocredits bij dit artikel: iVerde
Top 10 van Plukbloemen
1. Paeonia lactiflora, Pioenroos, bloeit mei-juni
2. Gypsophila paniculata, Gipskruid, bloeit juni-augustus
3. Delphinium pacific, Ridderspoor, bloeit juni-september
4. Verbena bonariensis, IJzerhard, bloeit juli-september
5. Lythrum salicaria, Grote Kattenstaart, bloeit juni-augustus
6. Phlox paniculata, Vlambloem, bloeit juli-augustus
7. Coreopsis verticillata, Meisjesogen, bloeit juli-augustus
8. Persicaria amplexicaulis, Duizendknoop: bloeit van juli t/m september
9. Echinace purpurea, Zonnehoed, bloeit juli-september
10. Pennisetum setaceum, Lampenpoetsersgras, bloeit juli-oktober
1. Paeonia lactiflora ‘Sarah Bernhardt’
Dubbele pioenroos met een lichtroze gevulde bloem. Hoogte 80-100 cm. Zonnige standplaats of lichte schaduw. Bodem niet te nat. Goed bemesten en tijdig opbinden. Vermeerdering door wortelstekken. Grote planten zijn ook te scheuren. Zeer geschikt als snijbloem. Zeer winterhard. Pioenen kunnen een flinke leeftijd bereiken.
2. Gypsophila paniculata
Hollandse naam Gipskruid of Pluimgipskruid. Witte bloem en grijsgroen blad. Hoogte 70-100 cm. Vraagt zonnig standplaats in wat vochtige matig voedzame grond. Gemakkelijke plant. Karakteristieke bloei met wolken van kleine bloemetjes. Ideale combinatieplant. Mooi ook in de vaas als luchtig accent of mono. Zeer winterhard.
3. Delphinium pacific ‘Galahad’
Hollandse naam Ridderspoor. Bloeit met mooie witte bloemen. Zet de plant op een beschutte plaats in de zon. Hoogte circa 120-160 cm. Plant moet wel worden ondersteund en beschermd tegen slakkenvraat. Giftig. Bloeitijd te verlengen door uitgebloeide bloemen te plukken. Prachtige snijbloem. Vermeerdering door scheuren.
4. Verbena bonariensis
IJzerhard is eigenlijk een tweejarige plant, maar kan zichzelf meerdere jaren uitzaaien. Een zomerbloeier. Hoogte 100-140 cm. Standplaats volle zon, in voedzame bodem. Decoratieve stengels in de winter. De bloemenkopjes bestaan uit hele kleine paarse bloemetjes. Plant is door zijn luchtige groei gemakkelijk te combineren in de tuin. Winterhard.
5. Lythrum salicaria
Een grote kattenstaart met prachtige roze kleur en mooie opstaande aren. Standplaats zonnig, bodem voedzaam en van drassig tot bijna droog. Plekje in lichte schaduw kan ook. Wordt vaak toegepast langs de (natuurlijke) vijver en in de wilde tuin. Hoogte circa 100 cm. Zeer winterhard. Mooie borderplant met warme uitstraling.
6. Phlox paniculata
Hollandse naam Vlambloem. Phlox paniculata ‘Bright Eyes’ bloeit met lichtroze bloemen met een donkerroze hart. Kruidachtige vaste plant. Hoogte 80-100 cm. Verlangt zonnig plekje, luchtige, voedingsrijk en goed waterdoorlatende bodem. Niet wintergroen, wel winterhard. Mooi en in groep. Ook geschikt als snijbloem.
7. Coreopsis verticillata ‘Moonbeam’
Hollandse naam Meisjesogen. Vaste plant met lichtgele, citroengele bloemen in de periode juli-augustus. Coreopsis verticillata ‘Moonbeam’ wordt 40-50 cm hoog. Geef meisjesogen een warme, zonnige en voedzame plek voor in de border. Geplant als groep komen de bloemetjes het mooist tot hun recht. Vermeerdering door deling.
8. Persicaria amplexicaulis
Persicaria amplexicaulis is een mooie borderplant voor de nazomer. Duizendknoop wil het liefst op een zonnige plek staan, maar ook lichte schaduw kan. De plant wordt 100-120 cm hoog, daarom geschikt als plant achter in de border. De rode bloemen in aren zijn decoratief. De planten zijn te vermeerderen door deling in het voorjaar.
9. Echinacea purpurea ‘Red Knee High’
Een laagblijvende Zonnehoed. ’Red Knee High’ wordt 40-60 cm hoog. Kniehoogte dus, zoals de naam belooft. Geef de plant een opvallende plek voor in de border of in plantenbakken. Zonnehoed is een zonliefhebber. Niet winterhard. Door zijn afhangende bloemblaadjes lijken de bloemenhoofdjes op parasolletjes of cocktailparapluutjes. Vrolijke tuinplant.
10. Pennisetum setaceum ‘Rubrum’
Bruinrode lampenpoetsergras. Hoogte 60-70 cm. Standplaats zonnig, bodem moet goed waterdoorlatend zijn. De uitgebloeide aren kunnen in het vroege voorjaar worden afgeknipt. Elegant siergras met zijn roodachtige pluimen en donkerrood verkleurend blad. De plant vormt pollen. Maakt deel uit van een grote familie. ‘Rubrum’ is wintergevoelig.
Vaste planten
Meer weten over vaste planten, lees dan deze artikelen op GroenVandaag:
Top 12 langbloeiende vaste planten