Wespenverschrikker – Een namaak wespennest waardoor wespen uit de tuin blijven. Dat is de wespenverschrikker. Een grijze zak van polypropyleen die een perfecte imitatie is van een wespennest.

Wespenverschrikker

Namaak wespennest

wespenverschrikkerBezet!

Wespen leven in koloniën die elk een eigen territorium hebben. Met een imitatienest claim je een gebied wat wespen als bezet beschouwen, waardoor die vervolgens een andere nestplaats zoeken. De verschrikker werkt zeer effectief zonder verdere hulp- of bestrijdingsmiddelen. Wespen vangen en doden is dus niet meer nodig.

Paartijd

Wespen geven in de paartijd, augustus-september, de meeste overlast. Na het paren sterven de darren (mannetjes). De bevruchte koningin overwintert en sticht elk voorjaar weer een nieuwe kolonie.

De wespenverschrikker wordt in Nederland onder andere door Esschert Design op de markt gebracht en is verkrijgbaar bij de tuincentra.

foto’s Esschert Design

Je tuin vrij houden van wespen en schimmel

Foto: goudsbloem, Hans, op Pixabay.

Insectenwerende planten

Als je liever op een natuurlijke manier met wespen en andere insecten wil omgaan, zijn er verschillende opties die je kunt overwegen. Een veelvoorkomende natuurlijke methode is het gebruik van insectenwerende planten zoals lavendel, munt of goudsbloem. Deze planten kunnen ongewenste insecten op afstand houden. Daarnaast kan het regelmatig schoonmaken van je tuin, het snoeien van overhangende takken en het verwijderen van dood hout helpen om schimmel en ongedierte te voorkomen. Het handhaven van een gezonde bodem met voldoende voedingsstoffen kan ook bijdragen aan een gezonde tuin.

Zomerbloeiende planten kunnen voor een gezonde balans zorgen in de tuin. Is de natuur in evenwicht, dan voorkom je problemen die om drastischer maatregelen vragen.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Hoe tuinbezitters omgaan met wespennesten in hun tuinen

Nuttig

Wespen kunnen hinderlijk zijn, maar in de natuur zijn ze zeer nuttig. Bijvoorbeeld bij de bestuiving en het eten van andere insecten. Eén wespennest met 5000 werksters vangt per dag al snel 100.000 vliegende insecten. Daarnaast zijn het opruimers van dode dieren. Ze bijten er kleine stukjes af en voeren die aan hun larven. Wespen zorgen er ook voor dat we minder last hebben van muggen.