Decoratieve Dahlia. De decoratieve Dahlia is bekroond tot Zomerbol van het Jaar. Plant deze zomerbol dit voorjaar in je tuin, dan is het in de zomer genieten geblazen van de weelderige en opvallende bloemen.

Decoratieve Dahlia

zomerbloeiende bolbloem

In het land der dahlia’s bestaan twaalf groepen. Hier is de decoratieve Dahlia er één van. Het is een grote, populaire bloem in opvallende kleuren. De bloemen van deze Zomerbol van het Jaar worden gedragen door slanke stengels met ovale bladeren. Ze bestaan uit zogenaamde ‘lintbloemen’. Dit zijn brede en platte bloemblaadjes die aan het uiteinde rond of iets puntig zijn of soms zelfs iets ingesneden zijn. De weelderige bloemblaadjes zijn dakpansgewijs over elkaar gerangschikt.

zomerbloeiende bol

Massa’s grote bloemen

Decoratieve dahlia’s zijn dankbare en makkelijke zomerbollen. Ze zijn een sensationele toevoeging aan de tuin en bloeien het mooist op een zonnig plekje. Ze zijn er in lage (50-75 cm), middelhoge (rond 1 meter) en hoge (120 – 150 cm) varianten. Na het planten is het wachten op de explosie aan kleur die je zal verwonderen. De planten hebben namelijk een enorme groeikracht en geven massa’s grote bloemen. De bloei is lang; vanaf juli tot het gaat vriezen.

Hoe beter je deze zomerbol verzorgt, hoe groter de beloning in de vorm van snelle groei en heel veel bloemen.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Enkelbloemige dahlia, plant ze en geniet

Zomerbol van het jaar

Wist je dat decoratieve dahlia’s perfect als plukbloemen dienen? De lange stelen met bijzondere bloemen stelen de show in je huis en bloeien goed in een vaas. Daarbij komt: het afknippen van bloemen is een seintje aan de plant om nieuwe knoppen aan te maken. De bloemen zullen dus blijven komen, waardoor je ook kunt blijven plukken.

zomerbol

Leuke weetjes

  • De naam Dahlia komt van de Zweedse botanicus Andreas Dahl. Hij was een leerling van natuuronderzoeker Carl Linnaeus.
  • Heb je geen tuin, maar wel een balkon of terras? Dan kan ook jij genieten van weelderige bloemen. Dahlia’s doen het namelijk perfect in potten en plantenbakken.
  • Wist je dat Dahlia ook een Griekse meisjesnaam is? De naam betekent letterlijk ‘bloem’.

Wil je meer weten over dahlia’s? Kijk dan op www.bloembol.org

Fotocredits: iBulb