Maandenlang oranje – Zijn we er al klaar voor? Voor een zomer die maandenlang oranje kleurt? Op 14 juni begint het EK voetbal in Duitsland en 2 dagen na de finale starten de Olympische Spelen in Parijs. De oranjegekte zal weer compleet zijn met Femke en Memphis. En laten we de twee andere oranje wereldtoppers niet vergeten. Max en Mathieu zullen komende tijd ook van zich laten horen.

Maandenlang oranje

Fotocredits introfoto: Roses4Gardens

Feestjestijd

We komen waarschijnlijk de tuin niet uit in de zomer van 2024. Partyverhuur maakt zich op voor een topseizoen. Bedrijfsfeestjes als oranjefeestjes kennen we al langer, maar steeds vaker zie je ook dat we van onze achtertuinen een vrolijk feestpodium maken. En waarom niet.

Over de top

Laten we over de top gaan. Laten we de tuin ook helemaal in het oranje steken. Toch de meest vrolijke en warme kleur die er is. Hier 5 oranje tips van GroenVandaag. Om je terras, balkon en tuin maandenlang oranje boven te maken.

De Oranje-Boven-Tuin

tuin en rozen

1- De Roos

De ene roos geurt sterker dan de andere. De etherische oliën zitten in de bloemblaadjes. Daarom zijn gevulde rozen als het gaat om geur in het voordeel. Als je je verdiept in de geur van rozen, dan gaat er een wereld voor je open. Rozengeuren variëren van honingzoet, tot pittig kruidig.
Kijk voor meer informatie op roses4gardens.

goudsbloem

2- Goudsbloem (Calendula)

Goudsbloemen hebben feloranje bloemblaadjes en worden vaak gebruikt in kruidenremedies. Ze zijn eenvoudig te kweken en aantrekkelijk voor bijen. Probeer eens zaadmengsels met feloranje en prachtig gele tinten. Goudsbloem kan direct in de grond worden gezaaid of kweek ze op in een pot op de vensterbank of in de tuin onder glas.

intens oranje mango

3- Gaillardia

De intens oranje Gaillardia Mango is een absolute zonaanbidder. Perfect voor zonnige balkons en terrassen, in de vaste planten border en de rotstuin. De meerjarige plant bloeit van juni tot oktober. Gaillardia is genoemd naar M. Gaillard de Charentonneau, een 18e-eeuwse Frans magistraat die de botanie begunstigde.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroienVandaag: Het oranje elftal van Decorum

klaproos

4-Klaproos (Papaver orientale)

De oosterse klaproos heeft grote oranje bloemen met donker hart. Ideaal voor zonnige borders. Bloeiperiode tot hartje zomer. Mochten de prestaties van onze sporters -niet te hopen- tegenvallen, dan biedt de klaproos steun. De papaver staat symbool voor troost. Ondanks dat de bloemenbladen er teer uitzien, zijn klaprozen taaie rakkers.

De zomer kleurt maandenlang oranje

Foto: commons.wikimedia: Sreejithk2000

5- Trompetklimmer

De Campsis radicans is een snel groeiende klimplant. Zet deze campsis op de meest zonnige plek in je tuin. Bijvoorbeeld tegen een warme buitenmuur, zodat de luchtwortels goed kunnen hechten. De trompetklimmer trakteert je op mooie oranje trompetvormige bloemen tot ver in september. Voor een mooie groei vindt de plant wat hulp bij opbinden wel fijn.

Deze planten brengen niet alleen kleur, maar ook diversiteit en leven in de zomertuin. Bijen, vlinders en andere nuttige insecten vieren de zomer mee.