Feest van Midzomernacht – Vroeger werden er tijdens midzomernacht bloemen geplukt. Men geloofde dat bloeiende bloemen precies in die nacht magische krachten zouden bezitten. Hoewel dit volksgeloof is verdwenen, is het volksgebruik een levende traditie en wordt deze nacht nog steeds aangegrepen om de zonnewende te vieren. Daarbij spelen bloemen, maar ook fruit de hoofdrol.

Feest van Midzomernacht

Zonnewende

Midzomernacht is de nacht van 21 juni, het moment waarop de zon haar allerhoogste punt bereikt en stilstaat. Dag en nacht zijn op dat moment overal op aarde even lang. Dat komt omdat de zon dan precies boven de keerkring staat van het noordelijk halfrond. Het wordt de zonnestilstand genoemd. Na de zonnestilstand is de zomer officieel begonnen en worden de dagen korter.

midzomernacht2
Magische krachten

Vroeger geloofden mensen dat bloemen en planten tijdens de zonnestilstand genezende en magische krachten hadden. Daarom plukten ze de hele midzomernacht bloemen. Ook ontstaken ze vreugdevuren ter bescherming tegen de duistere geesten, waarvan werd geloofd dat die vrij spel hadden vanaf het moment waarop het aantal uren daglicht afnam.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Designers Zuidkoop werken aan lelieshow Keukenhof

Nu is midzomernacht vooral een prachtig moment om samen feest te vieren en de zomer in te luiden. Met, zoals vroeger, houtvuur en heel veel bloemen, lelies bijvoorbeeld.

bron: iBulb

Symboliek

Lelies zitten boordevol symboliek. De belangrijkste symbolische betekenissen zijn:

  • Vrouwelijkheid. In de tijd van de Grieken en Romeinen kregen bruiden een kroon van lelies in de hoop op een puur en vruchtbaar leven.
  • Liefde. In de Victoriaanse tijd wist men bij het ontvangen van een zoetgeurende lelie zeker: ‘Dit is mijn minnaar’.
  • Zuiverheid. Witte lelies worden vaak op bruiloften gebruikt als teken van maagdelijkheid en zuiverheid.
  • Vergankelijkheid. De serene en pure uitstraling van de lelie geven uitdrukking aan emoties in tijden van verlies en rouw.

Lees ook over lelies in de tuin op bloembol.org.