OEGSTGEEST – Vroeger werden er tijdens midzomernacht bloemen geplukt. Men geloofde dat bloeiende bloemen precies in die nacht magische krachten zouden bezitten. Hoewel dit volksgeloof is verdwenen, is het volksgebruik een levende traditie en wordt deze nacht nog steeds aangegrepen om de zonnewende te vieren. Daarbij spelen bloemen, maar ook fruit de hoofdrol.

Midzomernacht

Stilstaande zon
Midzomernacht is de nacht van 21 juni, het moment waarop de zon haar allerhoogste punt bereikt en stilstaat. Dag en nacht zijn op dat moment overal op aarde even lang. Dat komt omdat de zon dan precies boven de keerkring staat van het noordelijk halfrond. Het wordt de zonnestilstand genoemd. Na de zonnestilstand is de zomer officieel begonnen en worden de dagen korter.

midzomernacht2
Magische krachten
Vroeger geloofden mensen dat bloemen en planten tijdens de zonnestilstand genezende en magische krachten hadden. Daarom plukten ze de hele midzomernacht bloemen. Ook ontstaken ze vreugdevuren ter bescherming tegen de duistere geesten, waarvan werd geloofd dat die vrij spel hadden vanaf het moment waarop het aantal uren daglicht afnam.

Nu is midzomernacht vooral een prachtig moment om samen feest te vieren en de zomer in te luiden. Met, zoals vroeger, houtvuur en heel veel bloemen, lelies bijvoorbeeld.

bron: iBulb