Verschillende soorten waterontharders – Een huishouden zonder kalkkringen in de douche. Fris, zacht en glanzend wasgoed. Een lagere kans op eczeem, jeuk en allergieën. En huishoudelijke apparaten die hun volledige levensduur bereiken: we hebben het over de voordelen van een waterontharder. Dit apparaat maakt de schadelijke kalkdeeltjes in ‘hard’ leidingwater onschadelijk en zorgt zo voor een betere kwaliteit van leven. Er bestaan verschillende soorten waterontharders – lees hier welk model aansluit bij jouw wensen en situatie!
Verschillende soorten waterontharders
Waarom heb je een waterontharder nodig?
Waterontharders verzachten leidingwater. Hard water heeft een reeks vervelende effecten voor apparaten en sanitair. Het beschadigt verwarmingselementen, vermindert rendement van CV ketels, warmtewisselaars en andere verwarmingselementen. Laat lastig te verwijderen aanslag achter op sanitair en op ruiten. Het droogt onze huid uit en maakt wasgoed ruw.
Kalk en zout
Een waterontharder verwisselt de kalkdeeltjes voor onschadelijke zoutdeeltjes, of verzacht de werking van kalk op een andere manier. Zo voorkomt de ontharder de negatieve gevolgen van kalk in het leidingwater.
Foto: Ralf Ruppert, op Pixabay.
Uit deze soorten waterontharders kan je kiezen
Tegen hard water
Waterontharders zijn al tientallen jaren een graag gezien apparaat in regio’s met hard water. In die tijd zijn er verschillende modellen ontstaan, die op een andere manier werken en verschillende kostenplaatjes hebben. De volgende types waterontharder zijn er nu op de markt.
- De waterontharder met onthardingszout is het klassieke model onder de waterontharders. Dit apparaat bevat een cilinder met kunstharsen en een bak met onthardingszout. In het filter worden de schadelijke kalkdeeltjes omgewisseld door, uit zout gewonnen, natrium. Het opgeslagen kalk wordt periodiek via de afvoer weggespoeld – tijdens dit spoelen kan er niet tegelijk onthard worden.
- Een waterontharder met dubbele tank werkt ook met zout, maar heeft twee tanks. Daardoor kan er continu onthard water worden gemaakt: als de ene tank wordt gereinigd, werkt de andere gewoon door. Een nadeel is wel dat deze ontharder duurder is dan een eenvoudiger model.
- Een keramische waterontharder verbruikt geen zout. Het kristalliseert de kalk in een filter vol met keramische parels, waardoor de kalk niet meer aanslaat. Dit apparaat hoef je dus niet periodiek aan te vullen met onthardingszout. Dit apparaat wordt ook wel een waterontharder zonder afvoer genoemd, omdat er geen afvalwater hoeft te worden weggespoeld.
- Magnetische waterontharders werken met een magnetisch veld. Dit magnetisch veld kan zowel mechanisch als elektronisch opgewekt worden. Dit is een goedkoop type ontharder, maar de werking ervan kan tegenvallen.
- Doseersystemen voegen stoffen toe aan het leidingwater, met als doel de kalk te binden. De werking hangt af van een juiste dosering en van hoe goed de gedoseerde stof de kalk bindt. Deze systemen moeten regelmatig bijgevuld worden en maken het water minder schoon, in die zin dat de hoeveelheid opgeloste stoffen in het water verhoogd wordt.
Waterhardheid
Zoals je hierboven leest, heeft elk type waterontharder zijn eigen voor- en nadelen. Als je de knoop door wilt hakken, is het goed om rekening te houden met een paar overwegingen. Bijvoorbeeld wat je budget is, hoe hard het leidingwater in jouw woonplaats is en hoeveel onderhoud je wilt besteden aan je nieuwe huishoudelijke apparaat.
Fotocredits introfoto: ExplorerBob, Bob, op Pixabay.
Meer over water
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Zitten er schadelijke stoffen in ons drinkwater?
Schoon drinkwater voor iedereen toegankelijker