NIJMEGEN – Bijenpaviljoen. In het volkspark De Goffert in Nijmegen werd in 2015 een bijzonder bijenpaviljoen geopend. Destijds, en in opdracht van de gemeente, gerealiseerd door Marcus Architecten. Van schets tot bouw is het paviljoen bio-based, wat zeggen wil, gebouwd volgens het principe leven van en met de natuur. Onderdeel van het paviljoen is het bijbehorende bijenparadijs bevolkt door bijenvolken.

Bijenpaviljoen

bijenpaviljoen

Werkgroep Hortus Civitatis

Hortus Civitatis is een groene werkgroep die in de regio Nijmegen-Arnhem-Kleve (Dld) werkt aan het verduurzamen van stad en leefomgeving. Hortus Civitatis beijvert zich voor meer groen en kunst in de publieke ruimte en probeert daarbij via spraakmakende tentoonstellingen en groene initiatieven burgers en bedrijven te betrekken.

Dromen van een stads bijenpaviljoen

Een van de recente initiatieven is het realiseren van een nieuw bijenpaviljoen in de stadswijk Nijmegen-Oost. Geïnspireerd op het eerdere ontwerp van Marcus Architecten wordt er gedacht aan een cirkelvormig paviljoen, waarbij bijenkasten op onopvallende wijze worden verwerkt in het dak.
Het is de bedoeling dat het bijenpaviljoen voor meerdere doeleinden geschikt wordt, zoals kleinschalige buurtactiviteiten met betrekking tot natuureducatie, beeldende kunst en ecologie; een ontmoetingsplaats voor oud en jong, en een winkelruimte voor de verkoop van duurzame streekproducten. Rondom het paviljoen is een bloemrijk grasland gepland volwaar de inheemse bloemensoorten.

Museum De Bastei

Om tot verwerkelijking van een nieuw stads bijenpaviljoen te komen organiseert de werkgroep Hortus Civitatis een tentoonstelling in Museum De Bastei. In het museum wordt mei 2021 het idee van het nieuwe stads bijenpaviljoen gepresenteerd tijdens de interactieve tentoonstelling Vlinderportretten, met als blikvanger de flinke kunstinstallaties van beeldend kunstenaar Boudewijn Corstiaensen die letterlijk in bewegingen worden gebracht, zodat het lijkt alsof de vlinders daadwerkelijk vliegen.

Rondom de installatie komen vervolgens in verbindende thema’s aan de orde:

1. Stadsbomen als cultuurgoed.
2. Groene corridors dwars door de stad, de zogenoemde ‘Groene Vlinderlint Route’.
3. Foto’s van stadsflora van inheemse bloemen door het oog van de vlinder (de vlinderportretten).
4. Ontwerp(en) van nieuw stads bijenpaviljoen en bijenparadijs.

Initiatiefnemers voor de het nieuwe stads bijenpaviljoen en woordvoerders van de werkgroep Hortus Civitatis Boudewijn Corstiaensen en José Geurts hopen met de tentoonstelling in De Bastei burgers te enthousiasmeren voor en architecten te verleiden tot participatie in het project, zodat bijenpaviljoen geen droom blijft, maar werkelijkheid wordt. En dat alles met als doel de harmonische verbinding van natuur en mens, waarbij bloemen en bijen vanzelfsprekend hard nodig zijn.

vanessa atlanta

Meer weten over bijen en hommels en vlinders?

Lees dan deze artikelen op GroenVandaag:

Lavendel houdt van bijen en vlinders
Start eerste landelijke groene bijenlint
5 indrukwekkende feiten over hommels
Vlinders verleiden met nectarplanten