Duurzame polderdaktuin – Woensdag 24 januari opende burgemeester Pauline Krikke officieel de duurzame polderdaktuin van het World Trade Center The Hague. Het betreft het eerste platte dak in Den Haag dat deze bestemming heeft. Per december 2016 ontving het WTC The Hague, eigendom van Bouwinvest Dutch Institutional Office Fund, als eerste multi-tenantgebouw in Nederland al het prestigieuze BREEAM-NL In-Use Excellent duurzaamheid keurmerk.
Duurzame polderdaktuin
Het verbouwen van het platte dak van de parkeergarage tot een polderdaktuin staat dan ook geheel in lijn met de unieke, duurzame koers van WTC The Hague. De burgemeester noemde de polderdaktuin een aanwinst voor de stad, een inspiratie voor andere bedrijven en organisaties en het perfecte voorbeeld van duurzaamheid. Voor meer informatie: www.wtcthehague.com.
Unieke polderdaktuin
Met de realisatie van de polderdaktuin combineerde WTC The Hague de eigen wens om te verduurzamen met de wensen van haar huurders en bewoners om de buitenlucht op te kunnen zoeken. Landschapsarchitecten Marinka de Kok en Manja Meuleman van Buro Kokmeuleman namen de uitdaging aan om het dak van de parkeergarage te transformeren tot een duurzame plaats voor mensen, dieren en groen. Ingeklemd tussen de kantoorruimten, ontvangt het dak van nature veel regen en wind, weinig zonlicht en vindt er weinig verdamping plaats. Daarom is gekozen voor inheemse beplanting die ondanks deze omstandigheden bloeit en groeit.
Marinka de Kok: ‘In de afgesloten ruimte creëerden we een eigen mini-cultuur. Het regenwater dat wordt opgevangen zorgt voor een permanente waterpoel. De beplanting houdt het water vast en er zal een natuurlijke verdamping plaatsvinden. De inheemse beplanting zorgt weer voor inheemse insecten, vogels en waterdieren.
Regulatie
In het kader van verduurzaming van de leefomgeving, maar ook als verbetering van binnenstedelijk watermanagement wordt de polderdaktuin gebruikt als waterberging. De hemelwaterafvoer van omliggende daken wordt ontkoppeld en regenwater wordt in een bassin opgevangen. Water wordt vastgehouden, natuurlijk gebruikt en indien nodig, bijvoorbeeld na hevige regenval, afgevoerd naar het riool.
Het innovatieve Aqua Flow Systeem van Dakdokters detecteert regenbuien via Buienradar en verlaagd het waterniveau zodat het regenwater kan worden opgevangen in de polderdaktuin. Na de tijdelijke berging en natuurlijk watergebruik kan het water indien nodig via een dijksysteem afgevoerd worden in het riool. In totaal is de polderdaktuin 700m², waarvan 420m² bestaat uit water.
Duurzame koers
Per december 2016 ontving het WTC The Hague als eerste multi-tenantgebouw in Nederland al het prestigieuze BREEAM-NL In-Use Excellent duurzaamheid keurmerk. Managing Director Eveline Steenbergen: ‘WTC The Hague is een groot kantoorgebouw en zodoende eist het een groot gedeelte van de rioolcapaciteit in de wijk op. Door de hemelwaterafvoer te ontkoppelen en op eigen terrein te reguleren wordt de druk op de andere bedrijven en woningen in de wijk verminderd.’ De transformatie van het platte dak naar polderdaktuin is bewijs van Bouwinvest en WTC The Hague om de ingezette duurzame koers te vervolgen. De duurzame aanpak van WTC The Hague blijkt ook uit tal van andere maatregelen in de tuin, waaronder het gebruik van LED-verlichting en de plaatsing van nestkastjes om de mussenpopulatie te vergroten.
World Trade Center The Hague
World Trade Center The Hague is de centrale ontmoetingsplek voor zowel het regionale als het internationale bedrijfsleven in de regio Haaglanden. Naast de kantoor- en congresfaciliteiten, voorziet WTC The Hague in zaken als een viersterrenhotel, appartementen, restaurants, supermarkt, kinderopvang, fitness met wellness, een schoonheidssalon en een art gallery. In het gebouw zijn diverse toonaangevende instanties op het gebied van internationale handelsbevordering gevestigd. Kortom: ‘work – meet – leisure – connect, all under one roof’.
Wateroppervlak
Behalve duurzaamheid op daken worden wateroppervlakten nu ook aangewend om duurzame energie op te wekken. Dit gebeurt met drijvende zonnepanelen.
LEESTIP: Lees ook dit artikel over duurzaam rijden op GroenVandaag: Groen rijden met een elektrische auto
Nog meer over duurzaamheid
Zie ook deze artikelen op GroenVandaag: