Een groene én onderhoudsvriendelijke tuin – Een gebrek aan tijd of groene vingers hoeft geen excuus te zijn om geen planten of bloemen in de tuin te hebben. Want wat je situatie ook mag zijn: een gezellige tuin willen we allemaal. Daarnaast hechten steeds meer Nederlanders veel waarde aan de duurzaamheid van hun huis en tuin. Groen is dan ook absoluut onmisbaar om jouw tuin compleet te maken. Maar hoe zorg je voor meer groen in de tuin en zorg je er tegelijkertijd voor dat deze zo onderhoudsvriendelijk mogelijk is? In dit artikel geven we tips en leggen we uit hoe jij eenvoudig een groene én onderhoudsvriendelijke tuin realiseert.
Een groene én onderhoudsvriendelijke tuin
Win advies in bij een expert
Er zijn verschillende bedrijven die zich inzetten voor het vergroenen van de Nederlandse tuinen. Tuinvisie behoort hier bijvoorbeeld toe. Zij verkopen niet alleen producten die nodig zijn voor het verduurzamen van de tuin, maar focussen zich ook op de praktische kant. Zo hebben zij een breed partnernetwerk aan hoveniers, die maar al te graag meedenken over een duurzaam tuinontwerp. Met behulp van de adviezen van bedrijven als Tuinvisie kun je eenvoudig de tuin samenstellen die bij jou past.
Wist je dat veel mensen juist weigeren te vergroenen uit onwetendheid? Zo geloven veel mensen dat een groene tuin alleen maar meer onderhoud vergt. Dit hoeft echter zeker niet het geval te zijn. Door bijvoorbeeld natuurlijke bodembedekkers te kiezen, kan er juist minder onkruid groeien en ziet de tuin er ook direct natuurlijker uit. Bovendien zijn er genoeg planten en bloemen die vrijwel geen onderhoud nodig hebben en het juist het beste doen als ze met rust worden gelaten. Met de juiste adviezen stel je een tuin samen die zowel groen als onderhoudsarm is.
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag:
Foto: Daniyal Ghanavati, op Pexels.
Kies voor grote groepen met dezelfde soort planten
Hoewel verschillende soorten planten een speelse uitstraling geven, leveren ze ook heel wat extra onderhoud op. Iedere plant vraagt immers om een geheel andere aanpak. Hierdoor ben je met elk plantje afzonderlijk bezig. Dat neemt veel tijd in beslag en vergt bovendien ook veel kennis en ervaring. Je kunt het jezelf dan ook een stuk gemakkelijker maken door grote groepen met dezelfde soort planten te kiezen. Zo kun je ze allemaal tegelijkertijd op dezelfde manier onderhouden. Dat scheelt heel veel extra werk en maakt dat je sneller klaar bent met het onderhoud.
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Creëer een groene tuin met deze 4 tips
De juiste tegels of halfverharding
Tegels hoeven niet per se minder duurzaam te zijn. De juiste tegels kunnen juist bijdragen aan een duurzame en groene tuin. Het is wel belangrijk dat er hierbij op de afwatering wordt gelet en dat de juiste materialen worden gekozen. Denk bijvoorbeeld aan drainage tegels. Ook halfverharding zoals grind of split kan een goede optie zijn voor optimale afwatering in je tuin. Laat je hierbij adviseren door een deskundige en zorg ervoor dat er in de rest van de tuin voldoende groene elementen worden geplaatst.
Fotocredits introfoto: Erda Estremera, op Unsplash.
Nog meer over de tuin
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Een kleine tuin groter laten lijken, hoe doe je dat?
Zo financieer je de aanleg van een nieuwe tuin
4 manieren om tuin duurzamer te maken