Vooral veel denkwerk – Je kent het wel. Zodra de dagen weer langer worden, de handschoenen uit kunnen, sneeuwklokjes zich laten zien en merels zich laten horen, krijg je tuinkriebels. Elk jaar weer. Je wil iets anders met je tuin. Liefst een hele nieuwe met alles erin wat al jaren op je verlanglijstje staat. Tot nu toe is het altijd bij dromen en gebleven. Door een gebrek aan doorzettingsvermogen, tijd of geld.

Vooral veel denkwerk

Geld lenen

Geld lenen, dat deden we vroeger eigenlijk alleen als we een huis wilden kopen of gingen trouwen. Maar dat is heel vroeger. Al snel kwamen er leningen om koelkasten te bezitten (gemak), voor een auto (mobiliteit), inboedel (mode), badkamer en keuken (comfort) en serres en tuinen (de ontspanning van het buitenleven).
Geld Lenen, we doen het allemaal. Het is een manier om sneller je dromen te verwezenlijken en langer en intensiever te genieten van het leven. Tuinaanleg financieren hoort daarbij.

Inspiratietuin

Voorbeeldtuin in Bloemenpark Appeltern.

Een nieuwe tuin

Nadat je je eerst verdiept hebt in de zakelijke kant, kan ik het betalen en hoe zit het met rente en aflossing, kan je over tot het leuke werk. Je tuin creëren. Scheppend werk: maken van een plattegrond en bepalen van materialen en planten. Nadenken waar de verlichting komt. Wil je een waterpartij en waar komen de ligstoelen en planten? Hoe zit het eigenlijk met het aantal zonuren in de tuin?

Vragen, vragen, vragen

Als je echt aan de slag gaat, merk je pas hoeveel er bij een nieuwe tuin komt kijken. Niet het geld is een probleem, maar het kiezen uit al die mogelijkheden.

Appeltern

Om je precies daarmee te helpen kan je een bezoek brengen aan bloemenpark Appeltern, het grootste tuinenpark in Nederland, Daar vind je ruim 200 voorbeeldtuinen die zo je eigen achtertuin kunnen worden. Maar dan ben je er nog niet. Je moet ook stilstaan bij zaken als tuingeluk, bodemsoort en klimaat.

Tuingeluk

Een tuin is groen, anders heet het geen tuin. Dus planten moeten er komen. Maar vraag je wel af hoeveel tijd je in je tuin wil werken om hem goed te onderhouden.

Bodemsoort

Niet alle planten groeien in elke bodem. Klei-, zand- en veengrond hebben andere bewoners. Denk daaraan om niet teleurgesteld te worden als planten niet aan slaan.

Klimaatbestendige tuin

Houd rekening met droogte of juist nat. Hoe ga je om met overtollige water of schaarste.

Makkelijk

Al met al zijn er dus veel vragen die beantwoord moeten worden bij de aanleg van een nieuwe tuin. De vraag hoe betaal ik dat, is misschien wel de gemakkelijkste.