Smart Garden – Tuinieren is leuk om te doen. Dat zijn we wel met elkaar eens. Maar eerlijk is eerlijk: we vinden niet altijd genoeg tijd om echt het maximale uit de planten en bloemen te halen. Je wilt natuurlijk niet dat je planten verdorren. Intelligente irrigatiesysteem, slimme plantenbakken en slimme kweeksystemen kunnen je helpen om de tuin te onderhouden. We noemen dit een ‘smart garden’. Hoe begin je ermee? En waar moet je zeker aan denken?

Smart Garden

Eerst nadenken over de beveiliging

Voordat je begint met de aanschaf van allerhande apparatuur, is het goed na te denken over de beveiliging van die apparatuur. Ieder slim apparaat dat op een netwerk wordt aangesloten, kan fungeren als een achterdeur voor cybercriminelen, hackers, pottenkijkers en ander gespuis dat je liever buiten de deur houdt.

gardena

Werk daarom met een VPN. Dat is een virtueel privé-netwerk. Zie het als een soort beveiligde tunnel tussen het apparaat waarmee je verbindt met het internet, en het internet zelf. Het is het handigst deze op de router zelf te installeren. Zo maakt ieder slim apparaat dat je aansluit op je netwerk, meteen verbonden met de VPN. De meeste aanbieders hebben hier een stap-voor-stap gids voor online staan.
Voor een paar euro per maand is je apparatuur goed beveiligd. Je doet er goed aan van tevoren eerst verschillende aanbieders uit te proberen. Veel aanbieders hebben een proefperiode beschikbaar, zodat je kunt ontdekken welke dienst bij je past. Een VPN is ook een goede keuze als je nog geen slimme systemen in huis hebt.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Coax kabels, duurzame energie en communicatienetwerken

Wifiplanters gebruiken

Om te beginnen met je smart garden, kun je wifiplanters gebruiken. Dit zijn apparaatjes die de status van de planten bijhouden. Op je telefoon kun je zien of het al tijd wordt om de planten water te geven en of ze genoeg zonlicht krijgen. Aan zo’n apparaat kunnen complete irrigatiesystemen gekoppeld worden. Met een druk op de knop geef je je planten water (of juist niet). Wordt het waterpeil wat laag? Dan begint het irrigatiesysteem dat je koppelt aan de planter automatisch te werken. Zo hoef je nooit meer te denken om het water geven en heb je nooit meer last van verdorde bloemen en planten.

smart garden

Slimme plantenbakken gebruiken

Slimme plantenbakken kunnen allerlei taken uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld een irrigatiesysteem programmeren, UV-lampen aanzetten en ontwerpen maken om de prestaties van je planten naar een nieuw niveau te brengen. Het maakt het tuinieren een stuk interessanter en leuker. Zeker voor beginners die niet te veel werk van hun tuin willen.
Tegenwoordig zijn er talloze slimme plantenbakken te vinden. Ze zijn relatief klein, maar hebben een groot bereik. Je kunt iedere eigenschap van je tuin aanpassen met een druk op het scherm van je mobiele telefoon. Vaak worden ze ook geleverd met een energiebesparende lamp, zodat je de kweek van planten wat kunt versnellen.

Intelligente kweeksystemen gebruiken

Over kweeksystemen gesproken: hiermee kun je een complete hydrocultuur opzetten. Kweeksystemen kunnen in hoogte verstelbaar zijn, zodat je de plantenbak precies kunt aanpassen aan de planten die je wilt kweken. Middels intelligente modi kun je de groei- en bloeicapaciteit van je planten optimaal benutten.
Er zijn verschillende kweeksystemen te vinden. Wanneer je er eentje gaat aanschaffen, is het belangrijk dat je kijkt naar de functies van het systeem. Probeer ook uit te vinden hoeveel plantjes je tegelijk kunt kweken en wat het verbruik van de ledlampen is. Dan kun je een realistisch kostenplaatje maken.

Fotocredits bij dit artikel:
-introfoto, Anna Shvets op pexels (5231319)
-foto 2, Gardena
-foto 3, Rohit Tandon op Unsplash (Mkh2La9fEDY)