Een veelzijdige tuin – In de zomer is het een enorme verademing als je je tuindeuren kan openzetten en je heerlijk van binnen naar buiten kan verplaatsen. Uiteraard is het ook fijn dat je tuin zo ingericht is, dat het ook een mooie plek is om naar te kijken. Met gezellig meubels, frisse groene planten en toepasselijke decoratie kan je zo een tuin zelf bouwen. Veel van dit soort werk kan je laten doen door een hovenier, maar een transformatie van je tuin kan je ook goed zelf aanpakken met behulp van vrienden of familie. In dit artikel zullen we een aantal ideeën bespreken om je tuin een boost te geven met vier inspirerende elementen.

Een veelzijdige tuin

1- Ligbedden voor ultiem comfort

Om lekker te kunnen genieten van de zon en tegelijkertijd te kunnen ontspannen, is een ligbed voor in de tuin een goede aankoop. Het maakt niet uit of je nou kiest voor een modern aluminium ligbed, een klassiek houten exemplaar, of juist een wicker model: allemaal kunnen ze jou voorzien van heerlijk comfort. Natuurlijk is het wel fijn dat als je op je ligbed plaatsneemt, je niet verbrandt door de zon, daarom kan het een goed idee zijn om je ligbed te plaatsen op een plek met genoeg schaduw opties, of deze zelf te creëren door een parasol aan te schaffen. Zo kan je heerlijk achterover ploffen om de zachte kussen van het ligbed, en kan je een dekentje toevoegen voor de koelere avonden.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Hoe kan je nog meer van jouw tuin genieten?

Een veelzijdige tuin leg je zo aan!

Ligbed van naturel rotan.

2- Vrolijke accessoires voor een persoonlijke touch

De echte kers op de taart in een veelzijdige tuin, zijn de accessoires die je uitkiest. Ze geven je tuin een persoonlijk gevoel en een gezellige sfeer: dat kan natuurlijk niet vergeten worden. Denk hierbij aan lampions in je tuin, het plaatsen van vogelhuisjes en insectenhotel voor de dieren, en kleurrijke plantenpotten. Heb je jonge kinderen? Dan kan een schommel of een hangmat ook een leuk idee zijn. Verder zien we dat steeds meer mensen een buitenhaard installeren in hun tuin, om ook in de avonden lekker te kunnen genieten van je buitenruimte. Door zorgvuldig je accessoires voor je tuin te kiezen bouw je een unieke ruimte.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Saaie tuin? Een tuinarchitect is dé oplossing

3- Groene planten en mooie plantenbakken

Een uitstekende manier om structuur en kleur toe te voegen aan je tuin, is door gebruik te maken van borders. Hiermee bedoelen we een duidelijke scheidingsvlakken waarin je bloeiende, zoals de passiebloem (zie introfoto)  en groene planten en boompjes geplant om orde aan te brengen in je tuin. Deze borders kun je maken van roestvrij staal of juist van steen, het is maar net wat je voorkeur heeft. Kies vervolgens een leuke mix aan planten en struikjes, en misschien zelfs een boom, die je wilt planten in deze borders. Een tip: door voor verschillende hoogtes en kleuren te gaan creëer je diepte en een interessante border.

4- Sedum dak voor duurzaamheid

Vind je je tuin nog niet groen genoeg en wil je graag nog meer duurzame stappen maken? Dan kan je overwegen om een sedum aan te leggen. Dit is een innovatief en milieuvriendelijk element dat de afgelopen jaren steeds populairder wordt. Sedum is een soort vetplant dat goed kan gedijen op daken en helpt met het absorberen van het regenwater en verbetert bovendien de luchtkwaliteit en biodiversiteit.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Wat zijn de voordelen van een dak met sedum?

Fotocredits introfoto: Passiebloem, Canva, Op Pixabay.