Thee en waterkoker – Het is nu dan toch echt najaar geworden. De klok is teruggezet, de temperatuur daalt, de bomen verliezen blad, we leven weer binnen. Op de bank met een kop thee, tijdschrift en de benen onder een dekentje. Een plaatje typerend voor de maanden november en december. Je lekker terugtrekken en genieten van eigen huis en haard. De wereld moet het maar even zonder je doen, de meeste problemen zijn trouwens toch te groot voor je. Je doet wat je kan. Je wast je handen, niest en hoest in je zakdoek en je let wat meer op je gas en energieverbruik.

Zuinig en lokaal

waterkoker

Stroomverbruik

Om de energiebewustwording aan te wakkeren heeft onze overheid een mooi lijstje samengesteld van het energieverbruik van onze huishoudelijke apparaten. Onze koelkast met losse vriezer gebruikt de meeste stroom, daarna de verlichting, daarna de TV. Daar kijk je niet van op. Zoals het je ook niet verbaasd dat de waterkoker niet in de top tien staat. Toch is dat gek, want anders bekeken, is juist de waterkoker een stroomslurpen van jewelste. In die korte tijd dat die zijn werk doet voor een kopje thee, vreet het apparaat heel wat watt.

Dat besparen op energie niet voor iedereen gemakkelijk is, lees je in dit artikel op GroenVandaag: Dure boodschappen en radeloze kwekers

Klimaat

Je bijdrage aan het klimaat zou dus al heel simpel kunnen door een zuinige waterkoker te gebruiken, en die dan zo te gebruiken dat je alleen dat water verhit, weet je op dat moment nodig hebt. En je kan nog meer doen. Wat denk je van een een kopje echte Hollandse thee, thee van Nederlandse bodem. Thee van Hollandse bodem? Bestaat dat? En of dat bestaat?

local tea

Lokale thee

In het Brabantse Zundert ligt een heuse theeplantage. Het is eigenaar en plantenkweker Johan Jansen gelukt om na 8 jaar veredeling een theeplant te maken die geschikt is voor het Europese klimaat. Planten die door hun unieke genetica een koude winter kunnen doorstaan en geschikt om thee van te drinken. Jansen is daarmee de eerste theekweker in Europa. Thee hoeft dus niet meer van ver te komen, in een lange reis van China tot in Nederland, maar ‘gewoon’ van Hollandse bodem. Local Tea dus. Eerlijk gekweekt, met de hand geplukt en met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Of zoals Jansen het zegt: van theeplant tot theeglas, transparant en verser dan vers waardoor alle positieve eigenschappen van het blad behouden blijven!

Volgens onderzoek van Amsterdam Young Academy en de Universiteit van Amsterdam kent de productie van een kopje Local Tea vergeleken met thee van ver: 96% minder CO2 uitstoot, een besparing van 99.59% energie en 96.96% minder watergebruik.

Camellia sinensis

Een kopje thee is gezond en is ook heerlijk om even te ontspannen. Thee wordt gezet met de blaadjes van de Camellia sinensis, oftewel de theeplant. Zowel witte, groene, zwarte en oolong- thee zijn allemaal afkomstig van deze plant, maar onderscheiden zich door hun eigen unieke vervaardiging.