AMSTERDAM – Het nieuwe snijtulpenseizoen is onder wereldwijde belangstelling van start gegaan. Tulpen Promotie Nederland (TPN) organiseerde zaterdag 21 januari voor het zesde jaar op rij de Nationale Tulpendag. Hoogtepunt was de pluktuin met 200.000 tulpen in hartje Amsterdam waar het publiek gratis tulpen mocht plukken. TPN-voorzitter Arjan Smit: “Nationale Tulpendag is uitgegroeid tot een evenement van wereldformaat met jaarlijks zo’n 17.000 internationale bezoekers.

Tulpendag

NATIONALE TULPENDAG

Trending Topic

Ook de belangstelling van binnen- en buitenlandse pers is groot en via social media waren tulpen trending topic. Wij hadden ons geen betere start van het tulpenseizoen kunnen voorstellen.” Het thema van Nationale Tulpendag was ‘Dutch Design’ en kwam tot uiting in het tuinontwerp van Floris Hovers. Ook op andere locaties in Nederland werd Tulpendag volop gevierd. Honderden bloemisten en tuincentra organiseerden tulpenworkshops en -demonstraties.

Tulpen uit Amsterdam: Nederlands visitekaartje

Wereldwijd
De Nederlandse tulpen vinden wereldwijd hun weg naar bloemisten, supermarkten en speciaalzaken. In 2017 zal de tulpenproductie in Nederland voor het eerst de grens van 2 miljard doorbreken. Vorig jaar kwam de productie uit op 1,9 miljard snijtulpen met een exportwaarde van 250 miljoen euro. Tulpen zijn de afgelopen jaren flink in populariteit gestegen door de hoge kwaliteit, uniformiteit, het verruimde assortiment en het duurzame karakter. Nederlandse Tulpen worden tegenwoordig in plaats van in potgrond voornamelijk geteeld op water zonder gebruik van chemische middelen. Ook het energiegebruik bij de productie is vergeleken met andere bloemen zeer laag en neemt nog ieder jaar af.

nationale tulpendag

Tulpendag
Nationale Tulpendag bestaat sinds 2012. Op de derde zaterdag van januari wordt daarmee ieder jaar de start van een nieuw snijtulpenseizoen gevierd. Tot eind april (ongeveer 100 dagen lang) is Hollandse tulp wereldwijd verkrijgbaar in meer dan 1.000 verschillende soorten. Van knalgeel tot donkerpaars, van lelievormig tot gefranjerd en van tweekleurig tot dubbelbloemig. De dag van de tulpen is een initiatief van TPN en wordt mogelijk gemaakt door alle tulpenbroeiers in Nederland, Hobaho en de tulpenveredelaars Hybris, Remarkable Tulips en Vertuco.

nationale tulpendag

De organisatie is dankbaar voor de inzet van de vele vrijwilligers alsmede van Varga Beemster Transport, De Wit Transport, Van Straalen De Vries Transport, Royal Floraholland, Bloemenbureau Holland, 24Flower, gemeente Amsterdam, NBTC Holland Marketing, Noordwijk Marketing, NOVASOL en Keukenhof.