KinderBomenBos – Op zaterdag 26 november 2022 worden om 10:30 uur en om 12:45 uur het Nationaal KinderBomenBos in gemeente Alphen aan den Rijn meer dan 80 Geboortebomen geplant. Geboortebossen dragen bij aan de biodiversiteit en aan een gezonde leefomgeving. Geboortebomen zijn daarmee een geschenk voor het kindje én voor Moeder Aarde.

KinderBomenBos

Zelf een Geboorteboom planten

Met de Geboortebossen bieden Staatsbosbeheer en Stichting Nationale Boomfeestdag ouders, grootouders en andere belangstellenden de mogelijkheid om hun oogappeltje een groene start geven. Stichting Nationale Boomfeestdag verzorgt de aanvraag voor Geboortebomen en organiseert de feestelijke plantdagen. Het initiatief van de Geboortebossen sluit naadloos aan bij het motto van de Stichting: ieder kind een boom.

Op de websites geboortebos en kinderbomenbos kan je een Geboorteboom bestellen. Voor de plantdag van 26 november kon dat tot 5 november. Uniek aan het concept is dat de koper zelf met het gezin de boom en een aantal struiken tijdens de plantdag mag planten. Als herinnering ontvangen de planters een Geboorteboomcertificaat en worden de naam en geboortedatum van het kindje op een digitale plaquette vermeld. De Geboortebomen worden onderdeel van een nieuw bos. Na verloop van tijd zijn de individuele bomen niet meer herkenbaar en gaan alle bomen (en struiken) op in een schitterend Geboortebos.

Groene gezonde wereld

Het planten van een boom bij de geboorte van een baby is een eeuwenoude traditie die door de Stichting Nationale Boomfeestdag en Staatsbosbeheer omarmd wordt. Het staat symbool voor de wens dat ieder kind kan opgroeien in een groene, gezonde wereld. Samen hebben ze in Nederland al meerdere Geboortebossen aangelegd. Op verzoek van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit realiseert Staatsbosbeheer, in het kader van de Bossenstrategie, nog meer Geboortebossen. Zo wil het Ministerie van LNV nog meer kinderen en hun (groot-)ouders en verzorgers in Nederland in contact brengen met de natuur en hen de waarde van bomen laten beleven.

KinderBomenBos

Het Nationaal KinderBomenBos is onderdeel van het Bentwoud. Het Bentwoud is een natuur- en recreatiegebied in de Randstad, tussen Zoetermeer en Boskoop. Het is met ruim 800 hectare het grootste aaneengesloten bosgebied in de Randstad. Hoewel het Bentwoud nog volop in ontwikkeling is, zijn er nu al veel bijzondere vogels, vlinders en planten te vinden. Ook voor bezoekers is er al veel te beleven.