Fuchsia. Zomer, zonneschijn en rijkbloeiende fuchsia’s.  Niet zo maar Balkonplant van het Jaar. Met deze bellenplant zet je terras en balkon in de witte, roze of paarse bloemen. En wanneer je de fuchsia combineert met andere zomerbloeiers zoals mandevilla, petunia en bougainvillea, dan krijg je een nog uitbundiger effect.Balkonplant

fuchia_petunia_mandevilla_lowmidFuchsia’s zijn er in verschillende vormen: staand, hangend en op een stam. Welke je ook kiest, de fuchsia kan met gemak bloeien tot ver in het najaar. De plant vraagt wel een beetje aandacht: kies een plek in de ochtend- of late middagzon en geef regelmatig water. Wanneer je de fuchsia verwent met wat plantenvoeding en de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert, word je beloond met veel en heel lang bloemen.

Zelf stekken
De fuchsia is heel makkelijk te stekken. Je knipt een paar gezonde toppen af en laat ze wortelen in een pot met zaai- en stekgrond.

De fuchsia werd in 1703 voor het eerst beschreven door Charles Plumier die de plant noemde naar de Duitse botanicus Leonhart Fuchs (1501-1566), die hij erg bewonderde.

bron: www.mooiwatplantendoen.nlbalkonplant - fuchsia

Winterharde Fuchsia

De Fuchsia zoals de meeste mensen die kennen, de mooie rijke bellenplant, is niet winterhard. Maar er zijn soorten die dat wel zijn en die van juli tot tegen november in de border -of als haag- hun mooie bloemen laten zien. De plant geniet van volle zon. Bij een koude winter het plantje afdekken met bladafval of wat stro. In het voorjaar kan deze vaste plant worden geknipt tot iets boven de grond, bloemen in de zomer.

Fuchsia Madame Cornelissen is een vaste Fuchsia die grote rode bloemen geeft met contrasterende witte kelkbladeren. Fuchsia magellanica is daarentegen zeer rank en sierlijk.

Lees ook het bericht over de terrasplant van 2015, de passiebloem.

Foto-credits: wikimedia: Frank Wales

Meer balkon- en terrasplanten

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: