WESTERLO – Dat zou best eens kunnen, als het aan de Nasa ligt. De hommels Bombus impatiens levert goed werk op Noord-Amerikaanse bodem, maar daar houdt het niet op. De Nasa verrichte onderzoek of Bombus impatiens ook haar steentje kan bijdragen tot de voedselvoorziening tijdens ruimtemissies.

Hommels

Niet alleen op onze aarde zijn planten een belangrijke voedselbron, maar ook op de maan of op mars kunnen ze voor een evenwichtige voeding zorgen. Omdat de omstandigheden op de maan of op mars erg verschillen van onze leefomstandigheden, is het niet vanzelfsprekend om daar groenten en fruit te telen. Vandaar dat ruimtevaarders op astronautenvoeding leven.

hommels in de ruimte

Toch wijst onderzoek uit dat sommige groenten- en fruitsoorten zoals tomaten en meloenen kunnen groeien onder een verlaagde druk. Voor een succesvolle productie ontbreekt wel de hulp van natuurlijke bestuivers en dat is waar hommels in het spel – of beter gezegd in de ruimte – komen.Lees ook dit indrukwekkende artikel op GroenVandaag:

5 indrukwekkende feiten over hommels

 

Biobest
Biobest uit Westerlo, België, draagt onderzoek hoog in het vaandel en daarom was Biobest Canada onmiddellijk bereid om de Nasa te voorzien van hommels voor dit revolutionair onderzoek. Daaruit is gebleken dat de kleine weldoeners ook goed werk leveren onder omstandigheden met een verlaagde druk, een van de omstandigheden waar ze in de ruimte mee zouden te maken krijgen.

[intro-foto: wiki-commons]

unsplas, thomas-jörn 

Meer weten over bijen

Lees deze artikelen op GroenVandaag:

Lavendel houdt van bijen en vlinders
Naturalis start het project Bij en Bijenradar
7.000 planten en 7.000 bollen voor bijenlinten
Bijenmakelaar Arie Koster is man met een missie

Nog meer informatieve links:
Bijenhelpdesk
Honeyhighway