Hoe zit het nu precies? – Als je zoekt naar de klassieke balkonplant en je vraagt naar geranium in een tuincentrum, dan bestaat er een kans dat je tussen de winterharde vaste planten belandt. Op dat moment realiseer je je dat de naam schijnbaar naar meer dan één plant verwijst.

Pelargonium of Geranium

Met geranium bedoelen tuinders en botanici niet de bloeiende balkonschoonheid, maar eerder een winterharde vaste plant. De populaire zomerplant wordt pelargonium genoemd door experts. De verwarring over de naam is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat de pelargonium, met haar oorsprong in Zuid-Afrika, en de winterharde vaste plant, te vinden over de hele wereld, behoren tot de zelfde plantenfamilie van Geraniaceae.

Europa

De verwarring over de naam ontstond al in de 17e eeuw. Toen werden de eerste pelargoniums die naar Europa werden gebracht al geraniums genoemd, omdat ze qua uiterlijk veel leken op de winterharde vaste plant. Pas in de 18e eeuw ontdekten botanici de verschillen tussen de twee soorten, waarna de plant uit Zuid-Afrika de naam pelargonium kreeg van de Franse botanicus L’Héritier.
In tegenstelling tot de winterharde plant, kunnen pelargoniums het koude seizoen alleen binnen (zonder vorst) overleven. De twee soorten verschillen ook in de vorm van hun bloemen: pelargonium bloemen hebben als onderste laag drie kleinere blaadjes en bovenop twee grotere blaadjes, terwijl de vaste plant vijf symmetrische bloemblaadjes hebben.

Tuincentrum

Feit is dat geraniums eigenlijk pelargoniums zijn (botanische naam Pelargonium) en dat ze weliswaar tot dezelfde plantenfamilie behoren, maar weinig gemeen hebben met de echte Geranium. Toch blijft tot op de dag van vandaag in veel landen “geranium” de roepnaam voor de “pelargonium”. Er is dus weinig tot geen draagvlak voor de officiële naam “pelargonium”. Dit is natuurlijk geen probleem, maar als je rondstruint in een tuincentrum kan het handig zijn als je de botanische term Pelargonium kent.