AALSMEER – De gerbera is een bloem die vooral opvalt door de vele kleuren. Hierdoor brengt ze vrolijkheid binnen ieder boeket. De bloemen kunnen eenkleurig, tweekleurig of meerkleurig zijn. Ook bestaat er een verschil in vorm, er zijn kleinbloemige en grootbloemige gerberasoorten. Oorspronkelijk komt de bloem uit Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. Het is een populaire bloem. Er worden in Nederland wel 900 miljoen gerbera’s per jaar geteeld.
 

Gerbera Mi PunkiGerbera Mi Punki

Door Florapodium
Aalsmeer

De Germini ‘Mi Punki’ staat deze week in de schijnwerpers. ‘Mi’ staat voor mini-gerbera en ‘Punki’ voor het sprieterige karakter van de bloem.
LG Flower heeft deze bloem veredeld die pas een jaar op de markt is. Een hele nieuwe bloem met verbeterde eigenschappen.
De ‘Mi Punki’s’ zijn er in alle kleuren, zelfs met tweekleurige bloemen. Ze zijn van goede kwaliteit en lang houdbaar. De bloemen zelf hebben een grotere diameter dan de bekende Spider variant. Vandaar dat de Mi Punki is genomineerd voor de vakprijs Dutch Tulip Award.

 

Gerbera Mi Punki

De kweker en zijn product

LG Flowers is net zoals veel kwekerijen een echt familiebedrijf. Het wordt gerund door Mike en Joyce Lansbergen. In 1972 is opa Piet Lansbergen begonnen met het kweken van groentes. In 1975 is het bedrijf overgestapt op het telen van grootbloemige gerbera’s.

 

Gerbera Mi Punk

70 miljoen

Met meer dan 100.000 m² oppervlakte aan bloemen teelt LG Flowers 70 miljoen gerbera’s per jaar. Een team van 100 medewerkers zorgt dat de gerbera’s goed bij de klant aankomen. Daarmee behoren ze tot één van de grootste gerbera producenten ter wereld.
LG Flowers is een modern, arbeids- en milieuvriendelijk bedrijf dat gespecialiseerd is in veredeling, selectie en productie van gerbera’s en gerbera-planten. Ze hebben twee locaties met beide een eigen specialisatie. Eén met bloemen voor bloemisten en groothandels, voor de tuincentra en supermarkten.
 

Met de hand geplukt

Het merendeel van de productie is al geautomatiseerd, maar de gerbera’s worden zelf nog met de hand geplukt. Ze worden niet uit de plant gesneden, omdat er geen resten van de steel in de plant mogen achterblijven. Deze kunnen namelijk gaan rotten, waardoor de plant dood gaat.
 

 
Via een automatische kettingbaan worden de gerbera’s binnen een half uur naar de productieruimte gebracht. Hier wordt gebruik gemaakt van een buffersysteem, waarin alle geplukte gerbera’s worden verzameld. Daarna worden zij naar één van de sorteermachines of de boeketlijn getransporteerd.

 

Gerbera Mi Punki

 

100% biologisch

Het bedrijf is ontzettend milieuvriendelijk. MPS GAP, MPS SQ en MPS- FLORIMARK zijn maar een kleine greep van de certificaten die ze hebben.  Sinds de start van dit jaar wordt 50 procent van het gewas biologisch geteeld. Wanneer dit goed verloopt, zal de teelt volgend jaar uitgroeien naar 100 procent biologisch. Dat wil zeggen dat ze dan helemaal geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken.

 

Droom

Mike zijn droom is om een speciale gerbera te telen, waarin de hele wereld de eigenschappen van LG Flowers herkent. Daarnaast hoopt hij nog een nieuwe vestiging te openen ergens in Europa.

 

Gerbera Mi Punki

Verzorging

– Snij een klein stukje van de steel schuin af.
– Gebruik een glazen vaas die u vooraf goed schoonmaakt met water en een beetje chloor. De gerberasteel zuigt vanaf onderaf water op, daarom hoeft U de vaas dan ook alleen maar te vullen met een laagje water van ongeveer 10 cm.
– U kunt in het water een druppeltje chloor toevoegen, omdat de bloem erg gevoelig is voor bacteriën.
Op deze manier kunt u het langste genieten van uw vrolijke boeket gerbera’s.