Groentrend 2024 – Als iets ons bezig houdt vandaag de dag, dan toch zeker de zorgen om het klimaat. Gaat het goed met onze planeet, met de biodiversiteit, met het leven… met ons? Hoe ver het zo heeft kunnen komen is niet de vraag, maar hoe we een catastrofe afwenden. Zoals altijd is groen een onmisbaar deel van de oplossing. Vandaar dat een van de groene stijltrends voor 2024 Meaningful Earth is genoemd.

Groentrend 2024

Groentrend 2024 voor een bewust leven

Meaningful Earth

Klimaatproblematiek is een grote aanjager van de piek in populariteit van planten. Zowel binnen als buiten. Planten kopen geeft ons het goede gevoel een wezenlijke bijdrage te leveren aan klimaat en milieu. Het is letterlijk groen doen. Door groen dichter naar ons toe te halen wordt het engagement met de natuur versterkt en dat is weer nodig om bewustwording van de manier beter om te gaan met het leven op aarde om te zetten in constructieve daden. Een groene vensterbank of eet- en salontafel is daarbij meer dan een symbolische handeling.

De trend Meaningful Earth draait dan ook om onze aarde; als een symbool voor voortbestaan, vruchtbaarheid en verbinding met onze geschiedenis.

Voor binnen en buiten

Om die gedachte te verankeren heeft de groenbranche deze belangrijke trend van 2024 in detail uitgewerkt, zodat die toepasbaar wordt in de eigen leefruimte, zowel binnen als buiten. Kernwaarden zijn: natuurlijk, mystiek, aards, authentiek, historisch, archeologisch, verwildering en milieubewustzijn.

In huis

Met de nadruk op de aarde, zien we een ‘oer’-interieur vol ruwe, stoere materialen. De associatie met aardlagen, verschillende kleuren zand, mineralen en stenen speelt een rol. Objecten zoals kruiken of beelden zien we terug, zij leggen de link met de roots van onze cultuur. Diverse materialen vormen een contrast, waarbij vormen grillig en ruw zijn.

Bloemarrangementen zijn niet netjes, maar hebben een robuuste uitstraling. Bij planten zien we veel bolproducten, die goed zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld geplaatst in een glazen bak vol verschillende gekleurde zandlagen, zodat de aarde goed zichtbaar is.

In de tuin

De tuin en het balkon, zien er natuurlijk en bijna ongecultiveerd uit binnen deze trend. Objecten zijn grof en onregelmatig van vorm, zoals grillige boomstammen en grove blokken steen. De borders zijn niet aangeharkt maar lijken spontaan te zijn ontstaan, waarbij graspollen, planten en bloemen elkaar speels afwisselen.

trendkleuren 2024

trendkleuren 2024

Materialen en kleuren

De gebruikte materialen zijn natuurlijk en grof en zijn vaak milieuvriendelijk gemaakt of van gerecyclede materialen: steen, mineralen, keramiek, kokos, jute, katoen, geperst gerecycled leer, klei, leem en onregelmatig glas. Bruintinten overheersen. Voor bloemen en planten is de Meaningful Earth-kleurkaart aangepast. Hierin vinden we lichtgeel en zalmtinten die mooi combineren met donker- en grijsgroen.

Kijk voor alle vier de trends van 2024 op de site van het Bloemenbureau Holland.