Paddenstoelen in de tuin – Herfsttijd, tijd voor paddenstoelen en zwammen. Daarvan genieten kan nu ook in de tuin. Bijvoorbeeld met het Elfenbankje en de Vermiljoenzwam. Beide winterharden geschikt voor tuin, balkon en terras. Onder de juiste omstandigheden goed voor maandenlang plezier. Naast kant-en-klaar producten zijn er ook kweek-zelf-pakketten leverbaar. Leuk voor de kinderen en succes verzekerd.

Paddenstoelen in de tuin

Vermiljoenzwam

Groeit alleen op zeldzaam hout en kenmerkt zich door de rode kleur van de liefde. De Vermiljoenzwam (Pycnoporus sanguineus) maakt van nature de stof cinnabar aan, wat kleur geeft aan het fruitorganismen.

Verzorging

Plaats deze houtzwam buiten in regen of dauw en in de zomer op een schaduwrijke en vochtige plaats. Daarna is er weinig verzorging meer nodig, door af en toe te sproeien komen er miljoenen knopjes op deze paddenstoel. Binnen blijft de Vermiljoenzwam mooi, maar groeit niet door. Deze houtzwam is winterhard en niet geschikt voor consumptie.

Geneeskrachtijg Elfenbankje

Het Elfenbankje (Trametes versicolor) is een paddenstoel die het hele jaar groeit op stronken en takken van loofbomen. Het komt soms ook op de spar voor. De vruchtlichamen groeien aan één zijde van de stronk of tak. Een bijzondere eigenschap van deze paddenstoel is de medicinale werking, zo kan van de gedroogde paddenstoel thee worden gemaakt als middel tegen de griep.

ElfenbankjeVochtige plek

Het Elfenbankje is een natuurproduct en heeft weinig tot geen verzorging nodig. Plaats het Elfenbankje buiten in de regen of dauw en in de zomer op een schaduwrijke en vochtige plaats. Bijgieten is niet noodzakelijk. Deze dankbare paddenstoel geeft maandenlang plezier op balkon, terras of in de tuin. De kleurtekening is afhankelijk van het klimaat. Het is een winterharde en niet giftige, maar oneetbare paddenstoel.

‘Elfenbankjes hebben altijd tot onze verbeelding gesproken en niet alleen door de naam; zij lijken wel van fluweel. En wij dachten eraan hoe bijzonder het zou zijn het Elfenbankje in onze kas te kunnen telen zodat iedereen zo’n stukje natuur in zijn eigen tuin zou hebben. Als liefhebbers begonnen wij voorzichtig met het telen van voedingsbodems… En nu zijn wij er in geslaagd het Elfenbankje op milieuvriendelijke wijze in onze kas te kweken.  Inmiddels bieden wij onder de naam Mystic Nature een assortiment paddenstoelen voor decoratie aan.’ (kwekerij Patent)

Bron, foto & info: Mystic nature
Met dank aan Plantkeuze, Plantkeuze

LEESTIOP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Aster Showmakers: tot in de late herfst prachtig