WAGENINGEN – Op 4, 5 en 6 augustus 2017 organiseert De Vlinderstichting weer een landelijke tuinvlindertelling. In dit weekend zal overal in Nederland gespeurd worden naar vlinders in de tuin. Iedereen kan meedoen, of je tuin nu groot of klein is.

Tuinvlindertelling

Alle natuurliefhebbers van Nederland wordt gevraagd op om een kwartiertje in de eigen tuin de vlinders te tellen. Dit levert een schat aan informatie op over het voorkomen en de aantallen van vlinders, die heel belangrijk is voor effectieve bescherming. Het tellen hoeft niet meer dan een kwartier in beslag te nemen.

Doe ook mee! Ga naar www.vlindermee.nl of download de app vlindermee gratis en doe mee.

vlinder, kleine vos

Kleine Vos

 

Waarom vlinders tellen?
Iedereen ziet wel eens vlinders in de tuin. Maar waarom zou je ze tellen?
Door de vlinders in je tuin te tellen, kan je meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. En die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en klimaatverandering.
De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze nog beter beschermd kunnen worden. Ook gegevens uit de bebouwde kom horen daarbij. Met de tuinvlindertelling probeert De Vlinderstichting, samen met u, zoveel mogelijk gegevens te verzamelen.

vlinder atalanta

Atalanta

vlindertelling
Meedoen
Meedoen is eenvoudig
. In het eerste weekend van augustus kijkt u een kwartier lang in uw tuin welke vlinders u ziet. Turf hoeveel van elke soort u tegelijkertijd ziet, en geef het hoogste aantal door. Op deze manier voorkomt u dat u vlinders dubbel telt. Het maakt overigens niet uit of u een grote tuin heeft of een klein balkon; vlinders discrimineren niet op grootte, alleen op planten.

U kunt uw telling doorgeven via de Vlindermee app. Met tuinvlinder-app is het ook mogelijk om via je mobiele telefoon in te voeren.  Eenvoudig zoeken op kleur, naam of familie en direct alle waarnemingen doorgeven. Zoek in de App Store of Google Play naar Vlindermee en download de app helemaal gratis.

 

Vlinder, Dagpauwoog

Dagpauwoog

 

 

Vorig jaar
Vorig jaar
In 2016 is er in 3.383 tuinen in Nederland geteld en zijn er wel 52.462 vlinders waargenomen. De top drie van meest geziene vlinders bestaat uit de atalanta, de kleine vos en de dagpauwoog. Alles over de vlinders en tellingen is terug te vinden op de website www.vlindermee.nl.

Tellen is leuk!
 Bent u na de Tuinvlindertelling zo enthousiast dat u vaker wilt tellen? Dat kan! De website en de app zijn het hele jaar door beschikbaar en het is altijd mogelijk een telling in te voeren.

Meer informatie ook op: De Vlinderstichting
Foto-credits: Henk Bosma