Tulpenseizoen is van start! Het was weer feest op de Dam in Amsterdam, gisteren, zaterdag 18 januari. Georganiseerd door de Nederlandse Tulpenkwekers en broeiers, die voor de negende keer het officiële startschot gaven van het tulpenseizoen, dat ongeveer 100 dagen duurt.

Tulpenseizoen is van start!

Tulpenfeest op de Dam

Ruim 15.000 bezoekers namen deel aan dit vroege lentefeest. En zij werden getrakteerd op een manier die niet Hollandser kon zijn. In de kleurrijke tulpenpluktuin voor het monumentale voormalige stadhuis van Amsterdam speelde een dweilorkest dat de mensen aan het dansen bracht. In oranje hesjes gestoken vrijwilligers gingen graag op de foto met het publiek; er waren tulpenprinsjes, vuurwerk en natuurlijk 200.000 tulpen. En dat alles onder een blauw en grijs verkleurende hemel met afwisselend zon, regen en hagel. Kortom: het tulpenseizoen is van start!

Opening pluktuin

Onder grote belangstelling van de nationale en internationale pers werd de tuin geopend door tulpenprinsesjes; wenskinderen van het jubilerende Make-A-Wish Nederland. Daarna kon het aanwezige publiek gratis een bosje tulpen plukken.

Nationale tulpendag

Nationale Tulpendag is een initiatief van Nederlandse tulpenkwekers (TPN). Voorzitter Arjan Smit kijkt met trots terug: “Het evenement staat bol van vrolijkheid en saamhorigheid. Het thema was dit jaar dan ook ‘World of Colours’. Met onze kleurrijke tulpen willen we ieder mens blij maken. Ongeacht geslacht, geloof, geaardheid of nationaliteit.”

Make-A-Wish

Speciaal voor de 2020-editie van het evenement is samengewerkt met Make-A-Wish Nederland, dat haar 30-jarig jubileum viert. Make-A-Wish International bestaat 40 jaar. Wenskinderen Zoé uit Purmerend, Femke uit Weesp en Evy uit Almere openden als prinsesjes samen met actrice Fockeline Ouwerkerk, ambassadeur van de stichting, de pluktuin.
Smit: “We hebben de kinderen hopelijk een onvergetelijke dag bezorgd!” Op maandag 13 januari doopten de wenskinderen de nieuwe Make-A-Wish tulp met een intens rode bloemkleur.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Waarom het geven van bloemen een goed idee is

 

Ook in het buitenland

Het tulpenevent rond de start van het tulpenseizoen heeft inmiddels ook buiten Nederland navolging. De Belgen genoten voor het 3e jaar op rij van een pluktuin met 100.000 tulpen aangelegd op het Koningin Astridplein in Antwerpen. Het thema van het feest was ‘Suske & Wiske’. Deze stripfiguren vieren in 2020 hun 75ste verjaardag. In Duitsland is van 17 tot en met 26 januari 2020 een tulpentuin te bewonderen op de consumentenbeurs Grüne Woche in Berlijn. In de Verenigde Staten wordt Tulip Day gehouden op 7 maart 2020 in San Francisco.

Holland promotie

Tot laat in de middag werd er geplukt. Overal in het oude centrum zag je voetgangers met tasjes tulpen. Tot in de volgepakte treinen toe.
In korte tijd is Nationale Tulpendag een kroonjuweel van Holland promotie geworden. Voorzitter Smit is terecht trots. Wie zaterdag op de Dam was, weet precies waar Nederland voor staat. En dat alles gesymboliseerd door de tulp.  Keukenhof kan nu niet snel genoeg open gaan.

Meer weten over tulpen? lees dit artikel op GroenVandaag:
Tulpen, 10 weetjes over dit Hollands icoon

nationale tulpendag 2020
Iedereen doet mee

Het evenement op de Dam is mede mogelijk gemaakt door alle Nederlandse tulpenbroeiers; de tulpen voor de pluktuin in Amsterdam werden geprepareerd door A&P Flowers uit Andijk. Arjan Smit: “Het is geweldig dat er zoveel partijen vaak belangeloos hebben meegewerkt aan de Tulpendag. Veel dank ook aan de vele vrijwilligers die klaar stonden om de tuin op te bouwen en tot het eind bleven om de Dam weer keurig opgeruimd achter te laten.” Samenwerkingspartijen in 2020 waren Van Straalen de Vries, De Wit Transport, Varga-Beemster Transport, veredelaars Hybris, Remarkable, Vertuco, Holland Bolroy en No Limit, Gemeente Amsterdam en Keukenhof (geopend van 21 maart tot en met 10 mei 2020).


LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Bulb Bouquet ambachtelijk dus anders