Hippe pedelec – Je kent ‘m vast, de speed pedelec; de razendsnelle grote broer van de elektrische fiets. Een vervoersmiddel met het uiterlijk van een fiets en de snelheid van een brommer, maximaal 45 km per uur. Vandaar dat de overheid de helm en het gele kentekenplaatje verplicht stelt.

Hippe Pedelec

De pedelec is de rijzende ster in het uitdijende aanbod van vervoersmiddelen. De voorloper e-bike werd in de jaren 80 van de vorige eeuw ontwikkeld en inmiddels is de pedelec een gebruikelijke verschijning in hedendaagse verkeer. Een hele evolutie.
Wie een pedelec overweegt, wordt verrast door de keuzemogelijkheden. Het is niet eens zo gemakkelijk om te bepalen wat nu de beste speed pedelec is: zoveel gebruikerswensen, zoveel varianten.

hippe pedelec

De eerste e-bike

Het eerste patent op een elektrische fiets werd in 1895 toegekend aan de Amerikaan Ogden Bolton Jr. Erg succesvol waren die eerste elektrische fietsen niet. Behalve loodzwaar was de batterij ook snel leeg. Pas toen de accu’s sterk verbeterde verdreef de e-bike de gewone fiets, en wellicht de pedelec weer de standaard e-bike.

Carrièretijgers

Bij de introductie in de booming jaren 90 werd de pedelec nog wel eens neergezet als het stadsvervoermiddel van carrièretijgers met volle agenda’s voor wie tijd geld is en gemak een eis:

opzij, opzij, opzij
maak plaats, maak plaats, maak plaats
wij hebben ongelofelijke haast
opzij, opzij, opzij
want wij zijn haast te laat
wij hebben maar een paar minuten tijd

tekst: herman van veen

Deels klopt dat beeld nog steeds, maar de pedelec kent ook andere groepen van gebruikers. Zoals pendelaars tussen werk en woning; senioren en jonge moeders met behoefte aan ondersteuning tijdens het fietsen; sportievelingen en niet te vergeten milieubewuste mensen die hun ecologische voetafdruk willen verminderen zonder dat dit ten koste gaat van hun mobiliteit.

Lichaamsbeweging

Ondanks de hoge snelheid die de pedelec kan halen, vereist het rijden een fysieke inspanning van de fietser. Je verplaatsen op een speed bike blijft een vorm van lichaamsbeweging. Juist omdat de fietser zijn eigen energie aanwendt heeft de pedelec over het algemeen een langer bereik dan traditionele E-bikes; om dezelfde reden zijn ze ook zuiniger en de batterij wat lichter.

Comfort

Pedelecs worden goed verkocht in Nederland. Niet verwonderlijk want ons land is een van de meest fietsvriendelijke landen ter wereld. De afgelopen jaren is de populariteit sterk gestegen en zijn pedelecs nu een van de meest populaire vormen van elektrische fietsen. Het is de combinatie van comfort, duurzaamheid en fysieke activiteit die de speed bike zo geliefd maakt.

Maak eens een proefrit en oordeel zelf.

Weetje

Het elektrificeren neemt een grote vlucht. In Amsterdam rijdt er bijvoorbeeld een elektrische bloemengieter: Elektrische bloemengieter primeur voor Amsterdam