Radiator op elektriciteit – Of elektrische radiatoren groen zijn, hangt af van hoe de elektriciteit is opgewekt die wordt gebruikt om warmte te genereren. Dit is geen nieuws, want hierin is het verwarmingselement niet groener of minder groen dan onze auto en tandenborstel.

Radiator op elektriciteit

Hernieuwbare bronnen

Is de elektriciteit afkomstig van hernieuwbare bronnen zoals zonne- of windenergie dan draagt het gebruik van een elektrische radiator bij aan een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en kan die dus als groener worden gezien.
Ga je helemaal voor groen dan moet je dus kijken naar de manier waarop de elektriciteit wordt opgewekt. Het kiezen van een 100% groene energieleverancier helpt je om je milieu-impact door het gebruik van elektrische radiatoren te verminderen.

Voordelen

Stel je neemt groene energie af en je verwarmt met behulp van elektrisch radiatoren, bijvoorbeeld in de badkamer en woon- en studeerkamer, dan zijn er enkele voordelen te behalen.

1- Efficiëntie

Elektrische radiatoren zijn efficiënter, omdat ze de warmte direct afgeven aan de kamer waarin ze staan. Er gaat geen energie verloren via leidingen en buizen.

2- Geen emissie

Er is geen emissies binnenshuis. Elektrische radiatoren stoten geen verbrandingsgassen uit, zoals koolmonoxide.

3- Flexibiliteit

Elektrische radiatoren kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd en verplaatst. Handig want zo wordt je niet beperkt tot één ruimte of gedwongen tot meer radiatoren dan nodig.

cactus

Hoe zit het met mijn kamerplanten?

Het elektrisch verwarmen heeft geen direct effect op kamerplanten, zolang de planten niet te dicht bij de verwarming worden geplaatst. Er is wel een indirect effect. Elektrisch verwarmen kan de luchtvochtigheid verminderen, wat weer kan leiden tot uitdroging. Zorg dus dat de luchtvochtigheid op peil blijft, bijvoorbeeld door de kamerplant regelmatig te besproeien. Iets wat je waarschijnlijk al gewoon was om te doen. Zet in geval van vloerverwarming je planten iets hoger, bijvoorbeeld op een tafeltje.

Vind je een lage luchtvochtigheid niet hinderlijk kies dan voor een decoratieve vetplant of een hippe cactus.

Luchtvochtigheid

Een ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 50 en 60%. Je kunt de luchtvochtigheid meten met een eenvoudige hygrometer. Bij een  lage luchtvochtigheid verdampt de plant meer, dan dat de wortels kunnen aanvoeren. Een hoge luchtvochtigheid kan weer zorgen voor schimmelvorming.
Wat voor het klimaat buiten geldt, geldt dus ook binnenshuis. Het is een kwestie van de balans bewaren.