Wespennest – In de zomer kunnen wespennesten een echte plaag zijn. Wespen zijn nuttige insecten, maar hun nesten in de buurt van menselijke activiteit kunnen gevaarlijk zijn. Hier is een gids om veilig en effectief een wespennest verwijderen.

Wespennest

Veiligheid voorop

Voordat je begint, is veiligheid het allerbelangrijkste. Draag beschermende kleding, zoals lange mouwen, een hoed, handschoenen en een gezichtsmasker. Vermijd het dragen van felgekleurde kleding of parfum, omdat dit wespen kan aantrekken.

De juiste tijd kiezen

Het beste moment om een wespennest verwijderen is vroeg in de ochtend of laat in de avond. Op deze tijden zijn wespen minder actief en is de kans kleiner dat je gestoken wordt.

Gereedschap en materialen

Je hebt een aantal materialen nodig:

 • Wespenbestrijdingsspray
 • Plastic zak of doek
 • Lange stok of bezemsteel

Stappenplan

 1. Benader het nest voorzichtig: Houd afstand en beweeg rustig.
 2. Gebruik de wespenbestrijdingsspray: Spuit royaal op het nest, vooral bij de ingang. Volg de instructies op de spray.
 3. Wacht en observeer: Geef het middel tijd om te werken. Dit kan enkele uren duren.
 4. Verwijder het nest: Als er geen activiteit meer is, gebruik de lange stok of bezemsteel om het nest in de plastic zak of doek te laten vallen. Sluit de zak goed af.
 5. Afvoeren: Gooi de zak in een afgesloten vuilnisbak ver van je huis.
Hoe je een wespennest in de zomer verwijdert

Foto: Bob Brewer, op Unsplash.

Wespennesten in Nederland (2000-2023)

In Nederland varieert het aantal wespennesten per jaar sterk. Tijdens warme, droge zomers zijn er meer nesten. Hieronder een schatting van het aantal wespennesten in Nederland van 2000 tot 2023:

 • 2000-2005: Gemiddeld 50.000 nesten per jaar
 • 2006-2010: Gemiddeld 75.000 nesten per jaar
 • 2011-2015: Gemiddeld 65.000 nesten per jaar
 • 2016-2020: Gemiddeld 85.000 nesten per jaar
 • 2021-2023: Gemiddeld 100.000 nesten per jaar

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Insecten in beeld in museum Historische Tuin Aalsmeer

Schatting van het aantal wespen

Het aantal wespen in Nederland fluctueert per jaar, maar in een gemiddeld jaar kunnen er enkele miljoenen wespen zijn. Een enkel wespennest kan honderden tot duizenden wespen bevatten. Tijdens warme, droge zomers kunnen deze aantallen nog verder toenemen.

Kortom, wespen kunnen nuttig zijn, maar een nest in je buurt kan problemen veroorzaken. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en op de juiste manier te handelen, kun je veilig van een wespennest afkomen.

Professionals

Hoewel het mogelijk is om zelf een wespennest te verwijderen, kan het inschakelen van de bestrijdingsgilde een verstandige keuze zijn. Professionele wespenbestrijders beschikken over de juiste kennis, ervaring en apparatuur om het nest veilig en effectief te verwijderen, zonder risico voor jezelf of je omgeving. Bovendien kunnen zij het nest op een milieuvriendelijke manier aanpakken en mogelijke herbesmettingen voorkomen. Door experts in te schakelen, kun je gemoedsrust krijgen, wetende dat het probleem grondig en veilig wordt opgelost, zodat je van een zorgeloze zomer kunt genieten.

Fotocredits introfoto: Rudy en Peter Skitterians. op Pixabay.