Hoe werken zonnepanelen – Je ziet het steeds vaker, daken gevuld met zonnepanelen. Niet alleen van grote bedrijven, maar ook van reguliere woningen in zowel steden als dorpen. De populariteit van zonnepanelen is aanzienlijk toegenomen en steeds meer mensen kiezen ervoor om te verduurzamen.
Hoe werken zonnepanelen
Maar wat weten we ondertussen allemaal van de werking van zonnepanelen? In dit artikel leggen we uit hoe zonnepanelen werken. Wekt dit artikel jouw interesse in het laten plaatsen van zonnepanelen en ben je woonachtig in Drenthe? Raadpleeg dan een professioneel zonnepanelen installateur in Assen voor de mogelijkheden.
Fotovoltaïsche cellen: donker met een reden
Om te begrijpen hoe zonnepanelen precies werken, is het belangrijk om eerst de basisprincipes te begrijpen. Zonnepanelen zijn opgebouwd uit fotovoltaïsche cellen, die meestal gemaakt zijn van silicium. Deze cellen zetten zonlicht om in elektrische stroom, een proces dat bekend staat als het fotovoltaïsche effect. Dit proces begint wanneer zonlicht op het oppervlak van de zonnepanelen valt. Het silicium absorbeert zonlicht in plaats van het te reflecteren. Dit is eveneens de reden waarom zonnepanelen vaak donker van kleur zijn: donkere kleuren absorberen zonlicht beter.
Elektronen en positieve gaten: elektrische stroom door beweging en contact
Wanneer het zonlicht wordt geabsorbeerd door de fotovoltaïsche cellen, wordt de energie ervan overgedragen aan de elektronen in de siliciumatomen. Dit geeft de elektronen de energie die ze nodig hebben om zich los te maken van hun normale posities in de atomen en te gaan bewegen. Dit proces creëert dus vrije elektronen, maar ook zogenaamde ‘positieve gaten’ op de plekken waar de elektronen vandaan komen in het silicium. De aanwezigheid van vrije elektronen en positieve gaten in het silicium zorgt voor een elektrische spanning. De toevoeging van metalen contacten aan de boven- en onderkant van de fotovoltaïsche cel in een zonnepaneel, zorgt ervoor wanneer de vrije elektronen naar het ene contact bewegen om de positieve gaten te vullen en dan naar het andere contact stromen een elektrische stroom wordt gegenereerd.
De omvormer: van gelijkstroom naar wisselstroom
Toch is dit nog niet de elektriciteit die we kunnen gebruiken in huis. Dit komt omdat de elektriciteit die door zonnepanelen wordt geproduceerd, in de vorm van gelijkstroom (DC) is. Dat is anders dan de wisselstroom (AC) die in de meeste huizen wordt gebruikt. De elektrische stroom moet dus eerst nog bruikbaar gemaakt worden. Om de elektriciteit bruikbaar te maken voor huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet, wordt een omvormer geplaatst. Deze zet de gelijkstroom om in wisselstroom, zodat je ook daadwerkelijk iets aan je zonnepanelen hebt.
Zonnepanelen aangesloten op het elektriciteitsnetwerk of off-grid
In Nederland is het gebruikelijk om de zonnepanelen op het dak ook aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. De redenatie hierachter is dat er tijden kunnen zijn op de dag, dat de zonnepanelen onvoldoende stroom opwekken, om te voorzien in het gebruik. Doordat er in Nederland de salderingsregeling bestaat kunnen particulieren en bedrijven hun stroom zonder extra kosten terugleveren aan het stroomnet. Het aantal kWh aan stroom wat door een huishouden wordt teruggeleverd kan vervolgens ook weer zonder extra kosten opgenomen worden. Dit heet salderen. De salderingsregeling is nog tot 2025 volledig actief en hierna zal het afgebouwd worden tot aan het jaar 2031. Dan zal er niet meer gesaldeerd kunnen worden, waardoor het voor huishoudens steeds aantrekkelijker wordt om een thuisaccu te installeren. Dan zullen er wellicht meer huishoudens voor kiezen om volledig off-grid te gaan. Door voldoende zonnepanelen te installeren en alle stroom op te slaan in een thuisaccu hoef je geen stroom meer in te kopen. Hierdoor is er geen aansluiting met een energieleverancier meer nodig.
Innovatie en ontwikkeling op het gebied van zonnepanelen
Het zal geen verassing zijn dat de innovaties op het gebied van zonnepanelen en zonne-energie niet stilstaan. Waar het tien jaar geleden zeer gebruikelijk was om zonnepanelen te installeren met 200 of 250 Wattpiek vermogen. Zijn er nu al zonnepanelen leveranciers die panelen aanbieden met een Wattpiek vermogen tot 450 of zelfs 500 Wattpiek per paneel.
Doordat zonnepanelen op een steeds grotere schaal geproduceerd worden dalen de kosten. Het schalen van de productie is vaak één van de hoofdredenen voor kostendaling. Maar gaat natuurlijk wel gepaard met een groeiende vraag die aanwezig moet zijn en dat is er.
De Nederlandse overheid stimuleert de bevolking in de transitie naar groene energie door ruimhartig subsidies uit te delen. Dit maakt dat een gedeelte van de investering in zonnepanelen, die op zichzelf voor veel woning al uit kan, betaalt wordt door de overheid.
Welke zonnepanelen behalen het beste rendement?
Als u dus nu zonnepanelen aanschaft dan is het vermogen en de stroomopbrengst aanzienlijk hoger dan een aantal jaren geleden. Welke zonnepanelen het beste rendement bieden verandert naarmate de tijd vordert.
Om erachter te komen welke zonnepanelen op dit moment het beste rendement bieden. Kun je advies op maat inwinnen van bijvoorbeeld de grootste zonnepanelen leverancier van Drenthe. Een professioneel adviseur is eenvoudig in staat om te vertellen welke zonnepanelen het beste rendement leveren voor een specifieke woning of bedrijfspand.
Zonnepanelen zijn uitgevonden om de wereld te helpen verduurzamen. Maar zorgen er ook voor dat particulieren en bedrijf, door bij te dragen aan een betere wereld, op jaarlijkse basis veel geld kunnen besparen. De besparing per jaar ligt ergens tussen de €1000 en €1500,- per jaar. Dit is afhankelijk van het aantal zonnepanelen wat u plaatst en het vermogen van de zonnepaneel wat benut wordt. De besparing kan ook verder oplopen, maar dan betreft het vaak zakelijke plaatsingen op grote daken.
Meer over groene energie
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Dit wil je weten over groene energie