Bodenfrostfreitag – De Duitse campagne Bodenfrostfreitag van Bloemenbureau Holland bereikt zijn hoogtepunt. Want vandaag, vrijdag 11 mei, is het dan eindelijk zover! De boodschap naar de consument is duidelijk: kopen maar, die tuinplanten. Want Bodenfrostfreitag betekent: vanaf nu amper kans op nachtvorst. De hoogste tijd dus om nieuwe tuinbloeiers aan te schaffen.

Bodenfrostfreitag

Zomerbloeiers

De hoogste tijd dus om nieuwe tuinbloeiers aan te schaffen. Met een video en veel media-ondersteuning probeert BBH de Duitse consument naar de tuincentra te krijgen, om daar tuinplanten te kopen. Natuurlijk heeft BBH van Moeder Natuur geen 100% geen-vorst-garantie gekregen, maar tuiniers die de Bodenfrostfreitag Prediktor geïnstalleerd hebben krijgen een nachtvorst-alert. Daarmee kunnen ze tuinbloeiers beschermen tegen wintertenen.

Bodenfrostfreitag, hoe zat het ook alweer?

Bodenfrostfreitag is een driejarige awareness campagne van Pflanzendreude.de, die dit jaar startte op 26 april. Met de campagne weten tuinierliefhebbers wanneer nieuwe plantjes naar buiten mogen en/ of wanneer ze deze moeten beschermen tegen (mogelijke) vorst aan de grond. In het middelpunt van de campagne staat de Prediktor, een online tool die weersvoorspellingen gebruikt om consumenten via hun telefoon te informeren over vorstgevaar. Met daarnaast de video’s van de bijzondere weerman die onderzoekt of het al tijd is om de tuinplanten buiten te zetten, vandaag is het eindelijk zover, Hoera!

Nachtvorstvrijdag Plantjesdag

Het is de bedoeling dat Nederland volgend jaar zijn eigen tuinplantjesdag krijgt: Nachtvorstvrijdag.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Wat gebeurt er als het vriest

Bij lage temperaturen zet water uit in de vaatbundels van de planten. Daardoor ontstaan er scheuren en kunnen de cellen van de planten knappen, waardoor de plant afsterft. Of de bloesem die de plant het jaar ervoor al had aangemaakt, wordt verwoest, zodat de plant dit jaar helaas niet meer zal bloeien. Ook gure wind kan vorstschade veroorzaken. Voor planten in potten is het risico overigens nog groter dan voor planten in de volle grond. Vorstbescherming is hier erg belangrijk.
bron: mooiwatplantdoen

LEESTIP: Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: Weer tuintijd, verbind binnen met buiten